Visit Oostende

"Zet een bloem voor je raam, deur of balkon op 1 en 2 november", vraagt stad Oostende

"Koop bloemen om je geliefde doden te herdenken, maar ga niet naar de begraafplaats. Zet ze bij je thuis op de vensterbank, op het balkon of op de drempel." Dat is de opmerkelijke oproep van het stadsbestuur in Oostende. Die oproep heeft alles te maken met het stijgend aantal coronabesmettingen. 

Van de nood een deugd maken, zo heet dat. Je pot chrysanten of andere bloemen zichtbaar in je huis plaatsen, kan zo misschien een teken van solidariteit worden. Daar hoopt het stadsbestuur van Oostende op. "Het is sowieso al een heel moeilijke, emotionele periode", zegt de schepen van Burgerlijke Stand, Hina Bhatti (Open VLD). "Dit jaar wordt het nog moeilijker door de coronacrisis. De eenzaamheid bij de mensen is enorm en wij hopen op die manier ons steentje bij te dragen en de mensen een warm gevoel te geven. Ik hoop uiteraard dat de mensen hier massaal aan deel zullen nemen en dat we op die manier als Oostendenaren solidair kunnen zijn met elkaar."

Liever gespreid bezoek

Wie toch naar een begraafplaats wil, zal dat op een veilige manier kunnen doen. Daar zorgt de stad voor. Maar beter is het om het bezoek te spreiden, zodat het niet te druk wordt op 1 en 2 november. Omwille van dezelfde reden is ook het cultuurevenement Reveil van 1 november op de begraafplaats geannuleerd. 

Meest gelezen