Archieffoto: winteropvang van organisatie SamuSocial
Belga

Ook daklozen ontsnappen niet aan nieuwe nachtklok: "Verplicht naar opvangplaats"

In de stad Brussel informeert de politie momenteel samen met verschillende organisaties alle dak- en thuislozen over de nieuwe nachtklok. In het hele Brusselse Gewest leven naar schatting meer dan 3.000 mensen op straat. Maar vanaf vanavond mag niemand tussen middernacht en 5 uur 's ochtends nog op straat rondlopen, ook niet als je dakloos bent. Daarom wordt er nu extra opvang voorzien.

"We hebben contact opgenomen met de gekende daklozenorganisaties om mensen die eventueel geen woonplaats hebben te bereiken en in te lichten", vertelt Ilse Van de keere van de politie in Brussel-hoofdstad en Elsene. "Moesten we vannacht nog altijd mensen op straat vinden, dan gaan we voor hen op zoek naar een plaats om te verblijven om op die manier een oplossing te vinden."

Alleen om medische redenen of voor het werk

Het nieuwe ministerieel besluit over de recente coronamaatregelen werd gisteravond gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. "Daarin staat dat niemand tussen middernacht en 5 uur 's ochtends op straat mag zijn. Alleen mensen die zich om professionele of medische redenen toch 's nachts moeten verplaatsen, kunnen daarop een uitzondering vormen. Deze mensen vallen daar dus niet onder", aldus Van de keere.

Niet elke dak-of thuisloze is echter even happig om de nachten door te brengen in een opvangcentrum. Daar voelen ze zich niet altijd even veilig en worden ze soms het slachtoffer van agressie bij uit de hand gelopen ruzies. "We zoeken voor hen een oplossing in deze situatie, maar gezien de nieuwe maatregelen moeten ze daarop ingaan, ja", klinkt het bij de politie.

Meest gelezen