In 2018 voerden leerlingen van verschillende scholen in Brussel actie voor schonere lucht.
Belga

Brusselse regering lanceert groot onderzoek naar luchtvervuiling

De Brusselse overheid wil volgend jaar de strijd aanbinden met de luchtvervuiling in het hele gewest. In 2021 zullen een 3000-tal Brusselaars een maand lang meetbuisjes aan hun gevel hangen om het stiktofdioxidegehalte (NO2) in de lucht te meten. Ook een 200-tal schoolkinderen worden een tijd lang gemonitord.

De universiteit van Antwerpen zal de meetresultaten analyseren om te berekenen hoeveel Brusselaars in een straat wonen waar de internationale stikstofdioxidenormen worden overschreden. Dat schrijft De Morgen. Ook de Universiteit Hasselt, de International Council on Clean Transportation (ICCT) en een aantal verenigingen - waaronder stadsbeweging BRAL - zetten hun schouders onder het project. "Het is belangrijk om meer zicht te krijgen op het probleem. Pas als we weten waar het fout loopt, kunnen we er iets aan doen", vindt Piet Van Meerbeek van BRAL. "Hopelijk kunnen we dan ook wegen op het beleid."

Brusselse "Curieuzeneuzen"

In 2018 werd er met "Curieuzeneuzen" in Vlaanderen al een gelijkaardig project georganiseerd.  Aan het burgeronderzoek deden destijds 20.000 mensen mee. Bloomberg Philantrophies, de liefdadigheidsorganisatie van de vroegere burgemeester van New York Michael Bloomberg, investeert zo'n anderhalf miljoen euro in het project. De organisatie wil dat de inwoners van Brussel actief betrokken worden zodat ze zich beter bewust worden van het probleem van de luchtkwaliteit. "Begin volgend jaar kunnen mensen zich kandidaat stellen om mee te doen. De echte metingen worden dan uitgevoerd in oktober volgend jaar zodat we eind 2021 alle resultaten kennen", aldus Van Meerbeek.

Stikstofdioxide komt vooral in de lucht terecht door uitlaatgassen van het verkeer en grote fabrieken. Door de vuile deeltjes in te ademen vergroot de kans op long- en hartaandoeningen. In België sterven er naar schatting elk jaar duizenden mensen door toedoen van de "sluipmoordenaar". De UHasselt gaat in het voorjaar van 2021 onderzoeken wat het effect van vervuiling is op de gezondheid van een 200-tal schoolkinderen. Daarbij willen de onderzoekers vooral weten hoe een slechte luchtkwaliteit hun fysieke en mentale ontwikkeling mogelijk beïnvloedt.

Hotspots in kaart brengen

In afwachting van de start van het onderzoek worden er op 30 oktober al meetbuisjes geïnstalleerd bij een 70-tal scholen en een 50-tal Brusselse gezinnen. Zij zullen een jaar lang de stikstofdioxide op hun speelplaats of in de buurt van hun huis kunnen meten. De meetbuisjes worden opgehangen op plaatsen waarvan de onderzoekers nu al vermoeden dat de luchtvervuiling daar opvallend hoger is.

Meest gelezen