Videospeler inladen...

"De laatste smaakt, het zal pijn doen", sombere toon bij Gentenaars die voor de sluiting laatste keer op café gaan

Cafégangers in Gent genoten tot het laatste moment van hun pint op de terrassen van de cafés. Vanaf vandaag zijn alle horecazaken een maand lang gesloten. De sfeer was teneergeslagen en gelaten. Een koppel uitbaters vindt het jammer van de inspanningen die het heeft  gedaan om alles coronaproof te maken. "Het was een maat voor niets."

Misschien was het de drank die invloed had op de stemming, maar de studenten die zondagavond op café zaten in Gent waren in sombere doen. Axel vindt dat de studenten te hard aangepakt worden. "Probeer eens andere maatregelen dan de horeca te sluiten", raadt hij politici aan. "Dit is niet goed voor de mentaliteit, er komen depressies van." Het voordeel is dan weer dat zijn studentenleven wat structuur zal krijgen en de studies erop vooruit zullen gaan. Samen met zijn maat Casper is het een laatste keer genieten. Voor de komende maand zijn er geen plannen. "We zullen creatief zijn in het naleven van de maatregelen," belooft Casper. "Je kan online een glas drinken."

t' Zal pijn doen, dit is de enige vorm van sociaal contact die we hadden"

Enola en Silke laten zich de laatste pintjes smaken. De meisjes staan achter de maatregelen en zullen zich niet te buiten gaan aan kotfeestjes. Ze vinden de sluiting van de cafés en restaurants wel ontzettend jammer. "Dit is de enige vorm van sociaal contact die we hadden, want op school is er met de codes rood en oranje ook al weinig contact met medestudenten." De vriendinnen zien het toch nog positief in: "Het komt goed. Je wil natuurlijk niet dat je oma of opa ziek worden."

Voor de neus van Jarne staat een cocktail. Hij begrijpt dat hij zich moet "opofferen voor de algemene bevolking." Hij heeft al plannen om de komende maand door te komen. Hij zal zijn lijstje met films die hij ooit wil zien, afwerken.

Inspanningen een maat voor niets

Lieselotte en Frederik hebben een eigen horecazaak in Zottegem, maar komen de Gentse zaken steunen. In de namiddag was hun eigen zaak nog open. Het koppel heeft elk moment dat ze mochten openen, de zaak ook open gehouden. Ze zijn teleurgesteld en hebben het gevoel gestraft te worden. "Jammer van onze inspanningen om alles coronaproof te maken. Dit doet pijn, het is een maat voor niets geweest."

Marie en Jacob hebben beslist om nu thuis te koken. Ze hopen dat Kerst en Nieuwjaar kunnen doorgaan. Jacob voelt zich machteloos: "het is een domper en we moeten er ons bij neerleggen."

De politie is zondagavond enkele keren tussenbeide gekomen voor geluidsoverlast en feestjes na 23 uur, het sluitingsuur. Dat was het geval in café Morris in Klein Turkije en café Damberd op de Korenmarkt. 

Bekijk ook de journaalreportage met reacties van de laatste klanten in een Gentse horecazaak:

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen