Foto: Belga

Na meer dan halve eeuw verdwijnt paling uit het Donkmeer in Berlare: "Er is geen plaats genoeg meer"

Eind volgend jaar zullen er geen palingen meer rondzwemmen in het Donkmeer in Berlare. De bekende palinghandelaar Borremans verhuist naar een speciaal uitgeruste loods in Puurs-Sint-Amands. De paling wordt al sinds de jaren '60 in Berlare gestockeerd maar het Donkmeer is stilaan te klein geworden. 

Al vier generaties lang stockeert palinghandel Borremans zijn wildvangst van paling in het Donkmeer in Berlare. Door het zuivere water is het Donkmeer de ideale verblijfplaats voor de paling, die van over de hele wereld wordt ingevoerd. Maar daar komt binnenkort een einde aan. "Er zijn verschillende redenen waarom we besloten hebben om na al die jaren te verhuizen", zegt eigenaar Hans Borremans. “Enerzijds is het Federaal Voedselagentschap (FAVV) al enkele jaren tegenstander van de stockage in het Donkmeer, aangezien het over grote hoeveelheden paling gaat. Er leven ook andere dieren in het water die bijvoorbeeld ziek zouden kunnen worden door parasieten. Anderzijds zijn we als bedrijf enorm aan het groeien en lenen de huidige gebouwen zich er niet meer toe om onze activiteiten verder te ondersteunen. Dus hebben we besloten om elders uit te breiden.”

Palingen kweken in een loods

Het nieuwe pand komt naast de visgroothandel van Borremans in Puurs-Sint-Amands. Daar wordt een loods gebouwd, waar ze de natuurlijke habitat van het Donkmeer zullen nabootsen. De paling zal gestockeerd worden in grote waterbassins, waaraan verschillende voedingstoffen worden toegevoegd. Die moeten ervoor zorgen dat de ideale waterkwaliteit bewaard blijft. In deze bassins kunnen ze meer paling stockeren en eventueel later zelf kweken, maar door corona lopen de bouwplannen trager dan verwacht. “Normaal zouden we bezig zijn met de opbouw van de waterbassins, maar door corona zijn deze opnieuw uitgesteld. We hopen eind 2021 te kunnen verhuizen.” 

Toch zal Borremans de jarenlange band met Berlare niet vergeten. “We gaan een verkooppunt opzetten, dichtbij het Donkmeer, waar klanten altijd verse paling zullen kunnen afhalen.”

kasto80

Meest gelezen