Videospeler inladen...

Chinese economie blijft groeien mede dankzij ingrijpende coronamaatregelen

Het gaat weer beter met de Chinese economie, ondanks de coronapandemie. In het derde kwartaal van 2020 werd een groei opgetekend van 4,9 procent. Die economische groei is onder andere te danken aan de globale stijging van de Chinese export en de groeiende binnenlandse consumptie.

Het coronavirus sloeg het eerst toe in de Chinese stad Wuhan. China kreeg het virus echter snel onder controle, mede dankzij zeer ingrijpende maatregelen. China test nu tien miljoen mensen per week op het coronavirus.

Het is nooit eerder gezien dat het marktaandeel van een land zo snel stijgt tijdens een wereldwijde crisis

Nota van kredietverzekeraar Euler Hermes

In het begin van de coronacrisis zag de situatie er slecht uit voor de Chinese bedrijven. Het Bruto Binnenlands Product (BBP) kromp in het begin van dit jaar met 6,8 procent. Na enkele maanden keerde het tij. In het tweede kwartaal van 2020 werd een groei opgetekend van 3,2 procent. Nu, in het derde kwartaal, herstelt de Chinese economie met een groei van 4,9 procent. Die toename is minder dan economen hadden voorspeld.

De economische groei is onder andere te danken aan de groeiende binnenlandse comsumptie. In tegenstelling tot de situatie in de westerse landen, heeft de Chinese binnenlandse consumptie opnieuw een boost gekregen. Ook de globale stijging van de Chinese export speelt een grote rol in de economische groei. Onder andere de uitvoer van medisch materiaal, zoals mondmaskers, doet het erg goed. 

Dankzij de pandemie hebben de Chinese exporteurs hun marktaandeel in Europa en Azië over het algemeen vergroot. De Verenigde Staten vormen een uitzondering. Daar daalt de Chinese invoer dit jaar met 17,8 procent.

Ongeveer 25 procent van de totale wereldexport komt nu uit China. Vóór de pandemie was de Chinese export goed voor 20 procent van de wereldhandel. Het is nooit eerder gezien dat het marktaandeel van een land zo snel stijgt tijdens een wereldwijde crisis, aldus een nota van kredietverzekeraar Euler Hermes.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht voor heel 2020 een jaargroei van 1,9 procent van het Chinese BBP. Dat is een forse groei, in vergelijking met de wereldeconomie die 4,4 procent zou krimpen.

Bekijk ook de journaalreportage over de Chinese economie (19 okt.): 

Videospeler inladen...

Meest gelezen