Videospeler inladen...

KU Leuven opent testcentrum voor studenten: "Ambitie om binnen 24 uur uitslag te hebben"

De KU Leuven heeft een eigen testcentrum geopend vlak bij de Oude Markt. Studenten die uit een rode zone komen, of die contact hadden met een risicopatiënt, kunnen er een coronatest laten afnemen. Op die manier wil de KU Leuven de huisartsen ontlasten én een snellere uitslag bekomen. 

"Het is onze ambitie om binnen de 24 uren het resultaat te kunnen meedelen aan studenten." Aan het woord is professor Professor Jef Arnout van de afdeling Biomedische Wetenschappen van de KU Leuven. "Dat is belangrijk zodat we snel de contacttracing kunnen opstarten.  De testen worden geanalyseerd in het laboratorium van het UZ Leuven. Het ziekenhuis maakt deel uit van onze universiteit en dat is makkelijk. Want zo hebben we een snelle toegang tot de experts." Daarnaast wil de universiteit met het testcentrum de huisartsen in Leuven ontlasten, zodat die zich met de echte zieken kunnen bezighouden. 

Het is onze ambitie om binnen de 24 uren het resultaat te kunnen meedelen aan studenten

Professor Jef Arnout, KU Leuven

Wie milde symptomen vertoont, recent een hoogrisicocontact had of recent in een hoogrisicogebied verbleef, zal online een afspraak kunnen maken. Het testcentrum van de KU Leuven ligt in de Zeelstraat, vlak bij de Oude Markt. Er kunnen elke dag 300 studenten terecht voor een coronatest.

De studenten maken in Leuven een derde uit van de bevolking in de stad. Door hen zelf te testen en ook eigen contactonderzoek op te zetten, hoopt de KU Leuven snel een helder beeld te krijgen van de besmettingsgraad onder de studentenpopulatie. “Zowel voor het terugdringen van het virus als voor de organisatie van ons onderwijs is het van groot belang om een helder zicht te krijgen op die besmettingsgraad”, zegt rector Sels. “We willen hierin heel duidelijk onze verantwoordelijkheid nemen.”

Bekijk hieronder ook de reportage in "Het Journaal" over het testcentrum:

Videospeler inladen...

Meest gelezen