Leuvenaar met longziekte slaakt noodkreet: "Al 6 maanden niet meer kunnen buitenkomen, hou je alstublieft aan de regels"

Door de coronacrisis is de Leuvense Bruno Herbots, die lijdt aan een chronische longziekte, al zes maanden niet meer buitengekomen. "Als ik corona krijg, is dat per definitie dodelijk voor mij", vertelt hij in 'Start je dag' op Radio 2 Vlaams-Brabant. Hij roept mensen op om de coronaregels te respecteren en te volgen. "Dan kan ik hopelijk binnenkort weer buiten komen."

"Elk virus is voor mij dodelijk, ook corona", vertelt Bruno Herbots uit Leuven in 'Start je Dag' op Radio 2  Vlaams-Brabant. De Leuvenaar lijdt aan een chronische obstructieve longziekte (COPD), die gekenmerkt wordt door ontstekingen van de luchtwegen, luchtwegvernauwing en afbraak van het longweefsel. "Het voelt alsof je continu door een rietje moet ademen", aldus Bruno.

Sinds de uitbraak van het coronavirus in België is Bruno niet meer buiten kunnen komen. "Het is te gevaarlijk. Daarom zit ik al sinds maart binnen." Bruno roept zijn medemens op om zich aan de regels te houden: "Het klopt dat er nieuwe richtlijnen zijn. Het klopt dat je weer even niet op café of restaurant kan gaan. We zijn allemaal sociale wezens die nood hebben aan gezelschap. Toch smeek ik je om de regels te volgen. Hou een maandje vol, zelfs langer indien verlengd. Je kan dat!"

We zijn allemaal sociale wezens die nood hebben aan gezelschap. Toch smeek ik je om de regels te volgen. 

Bruno krijgt veel steun van zijn partner en mantelzorger, zegt hij. Maar hij mist het buitenkomen. "Ik wil ook weer kunnen gaan uiteten en ik mis mijn collega's." Bruno werkte tot twee jaar geleden als informaticus bij de Federale Politie, een job die hij niet meer kon uitoefenen door zijn aandoening. "Maar ik zag mijn collega's nog geregeld en die bezoekjes kunnen nu ook niet meer. Dankzij mijn mantelzorger, die de maatregelen strikt opvolgt, kan ik overleven. Maar als iedereen de maatregelen respecteert en volgt, kan ik straks hopelijk ook weer naar buiten."

Bruno Herbots

Meest gelezen