LIVEBLOG: In heel België geldt een nachtklok tot 5 uur, alle scholen in code oranje tegen de herfstvakantie

Sinds middernacht geldt in het hele land voor het eerst een nachtklok, tot 5 uur. Uiterlijk tegen de herfstvakantie moeten alle scholen in Vlaanderen naar code oranje overschakelen. In de VS heeft president Donald Trump zijn topadviseur in de coronacrisis Anthony Fauci "een ramp" genoemd. Lees meer in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Alle scholen moeten tegen de herfstvakantie naar code oranje overschakelen, voltijds naar school gaan blijft het doel

Uiterlijk tegen de herfstvakantie moeten alle scholen in Vlaanderen naar code oranje overschakelen. Dat meldt de Vlaamse regering in een persbericht. Het is daarbij de bedoeling dat alle leerlingen en scholieren in het basisonderwijs en het secundair onderwijs voltijds naar school kunnen blijven gaan.

Scholen krijgen wel de mogelijkheid om, indien dat nodig is, afstandsonderwijs in te richten voor de 2e en 3e graad van het secundair onderwijs, op voorwaarde dat ze daarmee alle betrokken leerlingen effectief kunnen bereiken.

Lees meer in dit artikel:

In heel België is een nachtklok van kracht, tot 5 uur moet je binnenblijven

Sinds middernacht geldt in heel België een nachtklok. Tot 5 uur mag niemand nog buitenkomen, tenzij voor woon-werkverplaatsingen, professionele verplaatsingen of medische noodgevallen.

De maatregel komt er onder meer om te vermijden dat mensen thuis privéfeestjes gaan organiseren nu cafés en restaurants gesloten zijn. De politie zal de hele nacht controles uitvoeren.

Bovendien mochten (nacht)winkels vanavond voor het eerst geen alcohol meer verkopen na 20 uur. Onze ploeg ging kijken in Gent of en hoe die maatregel werd nageleefd:

Videospeler inladen...

15.383 nieuwe bevestigde besmettingen en 271 doden in Brazilië

In Brazilië zijn de voorbije 24 uur 15.383 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld en zijn 271 doden gemeld als gevolg van het coronavirus. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Sinds het begin van de pandemie zijn als meer dan 5,2 miljoen bevestigde besmettingen gemeld in Brazilië. De officiële dodentol staat op 154.176.

Kortrijk koopt sneltests aan om bezoek toe te laten in woonzorgcentra

Kortrijk heeft 1.000 sneltests besteld om bezoekers van woonzorgcentra te kunnen testen. Zo wil de stad het bezoek, dat tot vandaag was opgeschort, veilig laten verlopen. In totaal zijn er al 39 besmettingen in de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk geteld. Daarom is ook een aparte corona-afdeling opgestart.

Naar aanleiding van het toenemende aantal besmettingen in Kortrijk werden alle medewerkers van de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk getest. Daarbij waren 31 tests positief. Het grootste deel daarvan vertoont geen symptomen en voelt zich niet ziek. Ondertussen is de stad gestart met het testen van de bewoners van afdelingen waarop een besmet personeelslid werkte. Daarbij blijken al 8 bewoners besmet. Zij worden afgezonderd van andere bewoners.

Wel hekelt Zorg Kortrijk de lange wachttijden van de testresultaten. In sommige gevallen moest de stad 96 uur wachten op testresultaten.  "Dat is tergend traag als je zolang moet wachten. We vragen de hogere overheid met klem om dit probleem dringend aan te pakken. Zoniet verliest het testbeleid veel van zijn kracht", zegt schepen van Zorg Philippe De Coene.

Om bezoek in de woonzorgcentra terug te kunnen faciliteren, kocht de stad 1.000 sneltests aan. Vanaf dinsdag 20 oktober is bezoek beperkt weer toegelaten onder strikte maatregelen. Van zodra de sneltests beschikbaar zijn, wordt bezoekers gevraagd zich te laten testen voor het bezoek.

Toeschouwers zijn weer welkom in Griekse voetbalstadions

Na negen maanden achter gesloten deuren zijn er deze week opnieuw supporters welkom in de Griekse voetbalstadions. Dat besliste de Griekse regering. Het gaat om een beperkte hoeveelheid fans die onder strikte voorwaarden welkom is.

De eerste wedstrijd met fans op Griekse bodem wordt Olympiakos tegen Marseille in de Champions League. Daar zijn 3.500 supporters bij welkom. Ook bij PAOK tegen Omonia Nicosia donderdag in de Europa League zijn toeschouwers toegelaten.

In de Griekse competitie zijn er volgend weekend nog maar één of twee wedstrijden met publiek. "Het moment om weer fans toe te laten is er eindelijk", klinkt het bij de Griekse Super League. In eerste instantie is er maar tien procent van de stadioncapaciteit toegelaten, met een maximum van 3.500 supporters per wedstrijd.

Ticketverkoop gebeurt louter online, mondmaskers zijn verplicht, net als anderhalve meter afstand houden. Tijdens de wedstrijd moeten supporters op hun plaats blijven zitten, achteraf verlaten ze het stadion in kleine groepjes.

Ierland gaat als eerste land van de Europese Unie weer in complete lockdown

Ierland gaat vanaf morgen (dinsdag) middernacht als eerste land van de Europese Unie opnieuw in lockdown. Dat heeft de Ierse premier Micheal Martin vanavond aangekondigd. Het land gaat voor 6 weken op slot, tot 1 december. De scholen in Ierland blijven wel open.

Het hoogste van de vijf alarmniveaus wordt woensdag van kracht. Iedereen krijgt het advies thuis te blijven als dat kan en thuiswerk wordt de norm. Mensen mogen niet verder dan 5 kilometer van huis gaan, om maximaal één huishouden te bezoeken. Niet-noodzakelijke winkels gaan dicht. Cafés en restaurants mogen alleen nog klanten bedienen die iets komen afhalen. De bouwsector mag nog wel actief blijven en ook de scholen en de crèches mogen open blijven.

"Ik begrijp het gevoel van teleurstelling, eenzaamheid en wanhoop die deze aankondiging brengt", zei de premier volgens de omroep RTE. "Als we dit de komende zes weken volhouden zullen we Kerstmis op een betekenisvolle manier kunnen vieren."

Martin kondigde ook aan dat de corona-werkloosheidsuitkering opnieuw zal worden opgetrokken tot 350 euro per week. Er was eerder nog commotie bij de oppositie omdat het bedrag verlaagd was tot 300 euro.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn in het land van 5 miljoen inwoners in de afgelopen 24 uur 1.031 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Er werden in totaal al meer dan 51.000 besmettingen geregistreerd en 1.852 sterfgevallen.

VS-president Donald Trump over topadviseur Anthony Fauci: "Hij is een ramp"

In de VS heeft president Donald Trump opschudding veroorzaakt door zijn topadviseur inzake de coronacrisis, Anthony Fauci, "een ramp" te noemen. Hij deed dat tijdens een conference call met zijn campagnemedewerkers, een gesprek dat reporters konden horen.

"Mensen zijn het beu om Fauci en al die andere idioten te horen", zei Trump. "Elke keer hij op televisie verschijnt, ontploft er een bom. Er zou een nog grotere bom ontploffen als je hem zou ontslaan, maar Fauci is een ramp."

Fauci is een arts en een viroloog en geniet veel aanzien in de VS. In een interview op de zender CBS zei hij gisteren nog dat hij niet verrast was dat Trump het coronavirus heeft opgelopen nadat hij grote bijeenkomsten had georganiseerd voor zijn aanhangers waarop lang niet iedereen een mondmasker droeg. 

"Ik was bezorgd dat hij ziek zou worden toen ik hem zag in een gevaarlijke situatie, temidden een mensenmassa, zonder afstand tussen mensen", zei Fauci onder meer. Eerder reageerde hij overigens al misnoegd toen Trump enkele uitspraken uit de context rukte en in een campagnespot verwerkte waardoor het leek dat Fauci de lof zwaaide van de aanpak van de president, terwijl hij het eigenlijk niet over hem had.

In de VS zijn intussen 220.000 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting overleden. Op 3 november vinden de presidentsverkiezingen plaats. De Republikein Trump neemt het daarbij op tegen de Democraat Joe Biden.

Kortrijk sluit twee afdelingen van kinderopvang na besmettingen bij personeel

Kortrijk heeft twee afdelingen van kinderopvang Blokkenhuis gesloten na enkele coronabesmettingen bij het personeel. Dat meldt de stad. De afdelingen blijven de rest van deze week gesloten.

Op twee van de drie afdelingen van de kinderopvang werden vier besmettingen vastgesteld bij het personeel. Daarom zijn die afdelingen tot het einde van de week gesloten. Het gaat daarbij om 36 van de 54 opvangplaatsen. Alle ouders werden verwittigd. De besmette personeelsleden  zitten in thuisquarantaine.

Uit eten en blijven slapen op hotel, een nieuwe trend?

De enige manier om de komende weken en misschien maanden uit te gaan eten is door op hotel of B&B te gaan. Want een hotel of B&B mag wel nog eten serveren, op voorwaarde dat de klant ook blijft overnachten. Sommige uitbaters spelen daar op in en heten gasten welkom voor diner én logies.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen