Moet fietsersbrug aan De Krook in Gent weg na klachten over inkijk bij buren?

In Gent hebben buurtbewoners van bibliotheek De Krook gelijk gekregen van de rechter over een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug die niet volgens de regels is gebouwd. De brug moet eigenlijk afgebroken worden maar de stad hoopt nu met overleg nog een oplossing te vinden. De buren stapten naar de rechter omdat ze hun uitzicht kwijt waren en passanten bij hen binnen konden kijken. 

De Steve Bikobrug tussen de bibliotheek De Krook en de St-Jansvest valt niet bij alle buurtbewoners in de smaak. De brug is nog maar half af en ontneemt volgens sommige buren het mooie uitzicht op het water. Fietsers en wandelaars die de brug zouden gebruiken, zouden ook kunnen binnenkijken in sommige huizen. Enkele omwonenden stapten daarom naar de rechter en kregen er gelijk. De bouw van de brug startte net nadat de bouwvergunning verlopen was, ze staat er dus eigenlijk illegaal. 

Prestigeproject

Door de uitspraak moet de Steve Bikobrug in theorie afgebroken worden. Dat is slecht nieuws voor de stad Gent, die met de bibliotheek De Krook een prestigeproject heeft en de buurt er zo wil opwaarderen. Het project kostte al zo'n 2 miljoen euro, zonder dat het tweede deel al gebouwd werd en er verbinding is gemaakt met de Brabantdam.  

We hopen door gesprekken met de buren een oplossing te vinden.

Schepen Filip Watteeuw (Groen)

"Het vonnis is nog niet betekend. Dat betekent dat een echte afbraak nog niet verplicht is", legt schepen Filip Watteeuw uit bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "De stad moet nog niet verplicht ingaan op de eisen." Gent zal nu verder onderhandelen met de buren in de hoop tot een akkoord te komen waar iedereen zich in kan vinden. Of de brug dus echt afgebroken zal worden, hangt af van de omwonenden en hoe erg ze het been stijf houden.

kasto80

Meest gelezen