Videospeler inladen...

Moeten middelbare scholen naar code oranje of rood? Directeur Gert Koninckx: "Steeds meer leerlingen en leerkrachten in quarantaine" 

De lagere en middelbare scholen zitten voorlopig nog steeds in code geel, maar de roep om over te schakelen naar code oranje of rood klinkt steeds luider. Volgens directeur Gert Koninckx van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder kan er best snel gehandeld worden en moet een algemene lockdown met helemaal geen school absoluut vermeden worden.

"Op dit moment gaat het goed", vertelt directeur Gert Koninckx van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder. "We zitten in code geel en hebben duidelijke veiligheidsvoorschriften voor onze leerlingen en het personeel, volgens de draaiboeken die we in augustus ontvangen hebben. We hebben ons daar goed op voorbereid en dat lukt nu behoorlijk, maar we merken natuurlijk dat er meer druk komt en dat er meer besmettingen zijn, ook op school."

In het Sint-Franciscuscollege zijn er 1.928 leerlingen en bijna 300 personeelsleden. Die zijn allemaal dagelijks op school, behalve op donderdag, want dan heeft de derde graad afstandsonderwijs. "Op dit moment hebben 23 leerlingen en vijf personeelsleden posititef getest, sinds begin september", gaat Koninckx verder. "Het lijkt erop dat die besmettingen niet op school gebeuren, dus dat is wel positief. Maar anderzijds is het ook zo dat we merken dat het aantal positieve besmettingen wel stijgt en er ook steeds meer leerlingen en leerkrachten zijn die in quarantaine moeten." 

We hebben ons zo voorbereid dat we vlot kunnen schakelen tussen geel en oranje

Directeur Gert Koninckx

Minister Ben Weyts (N-VA) heeft al aangegeven dat er geschakeld zal worden, maar daar is de school volledig klaar voor. "We hebben ons zo voorbereid dat we vlot kunnen schakelen tussen geel en oranje, daar is in augustus lang over overlegd. Maar als ze de inhoud van de kleurcodes gaan wijzigen, moeten we natuurlijk voor een stuk opnieuw beginnen." 

Bij code oranje verandert er niets voor de leerlingen van de eerste graad: zij zijn dan nog steeds 100 procent op school. Maar de leerlingen van het derde tot en met het zesde middelbaar zijn dan nog maar de helft van de tijd op school. "Wij zouden het zo organiseren dat die leerlingen dag om dag op school zijn. Dan is dagelijks maar de helft van die leerlingen op school en dat neemt toch wat druk weg."

We mogen de impact op het mentale welzijn niet onderschatten

Directeur Gert Koninckx

"Ik snap dat ze de scholen per se willen openhouden, maar voor de leerlingen van de tweede en derde graad moet deeltijds afstandsonderwijs wel kunnen. Onze leerlingen hebben allemaal een eigen laptop en onze leerlingen en leerkrachten hebben de competenties om dat te doen, dat hebben we vorig jaar ook gemerkt. Natuurlijk wil dat wel zeggen dat ze voor de helft van de tijd geen sociale contacten hebben en dat is het moeilijke punt. De impact op het mentale welzijn mogen we echt niet onderschatten. Voor dat mentale welzijn is het natuurlijk niet slecht als de leerlingen en leerkrachten op school zijn", besluit Koninckx.

Onze reporter Chris De Nijs staat in Brussel op de plaats van het overleg straks tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, de onderwijsvakbonden en de onderwijskoepels. Bekijk zijn vooruitblik in "Het Journaal" van 19 oktober:

Videospeler inladen...

Meest gelezen