Videospeler inladen...

Minister Weyts wil mondmaskerplicht op speelplaats, Katholiek Onderwijs: "Hoe meer leerlingen op school, hoe beter"

Leerlingen in het middelbaar onderwijs moeten binnenkort misschien verplicht een mondmasker dragen tijdens de speeltijd. Die veiligheidsmaatregel legt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vanavond op tafel tijdens een overleg met de onderwijskoepels en vakbonden. Zo zouden alle scholieren, ook in code oranje, voltijds naar school kunnen blijven gaan. Lieven Boeve, topman van het Katholiek Onderwijs, is voorstander van het idee. 

Is de situatie op onze middelbare scholen zo dramatisch dat we op de scholen zelf moeten ingrijpen, of kunnen we het daar veilig organiseren zodat alle leerlingen naar school kunnen blijven gaan? Die vraag ligt vanavond op tafel bij een nieuw overleg tussen de onderwijspartners.

Nog voor de zomer had minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), samen met de vakbonden en onderwijskoepels, nochtans al een draaiboek klaar voor een scenario waarin code oranje geldt: leerlingen vanaf het derde middelbaar zouden dan slechts halftijds naar school kunnen gaan.

Maar “hoe meer leerlingen we naar school kunnen halen, hoe beter dat is voor het leren en leven van leerlingen", benadrukt Lieven Boeve, topman van het Katholiek Onderwijs, vanmorgen in "De Ochtend" op Radio 1. Ook het Gemeenschapsonderwijs GO! zou willen dat alle leerlingen volwaardig naar school zouden kunnen blijven gaan, ook in code oranje. "Als we dat veilig kunnen organiseren voor leerkrachten en leerlingen zijn we daar absoluut voor gewonnen", zegt topvrouw Raymonda Verdyck. 

Uit de meest recente cijfers van het CLB is namelijk af te leiden dat er weinig besmettingen op school zelf zijn. "Eind vorige week sprak men van een 15-tal besmettingen die op school zelf zouden hebben plaatsgevonden", verduidelijkt Boeve. 

Er zouden tot nu slechts een 15-tal besmettingen op school zelf hebben plaatsgevonden

Lieven Boeve, Katholiek Onderwijs

En dus wordt vanavond bekeken of en welke nieuwe veiligheidsmaatregelen kunnen worden ingevoerd, om zoveel mogelijk leerlingen naar school te laten blijven gaan.

Mondmaskerplicht speelplaats en verstrenging lessen lichamelijke opvoeding

Enkele scholen hebben al de maatregel genomen om mondmaskers verplicht te maken tijdens de speeltijd. En die veiligheidsmaatregel wordt mogelijk nationaal uitgerold. Nu zijn mondmaskers niet verplicht op de speelplaats. "Vanavond wil ik van de virologen vooral horen of we het zo veilig kunnen houden om de scholen open te houden," zegt Boeve. "En ook werkbaar. Want veel personeelsleden en directeurs zijn vermoeid. Quarantaines organiseren vraagt heel veel van hen. En ook het goed en snel testen is een belangrijke factor in het open houden van de scholen."

Daarnaast zouden er mogelijk ook strengere richtlijnen komen voor de lessen lichamelijke opvoeding, in lijn met de maatregelen die minister Weyts vorige week nam voor de sportsector. Dat zou kunnen betekenen dat de kleedkamers op scholen tijdelijk dicht moeten gaan.

Onze reporter Chris De Nijs staat in Brussel op de plaats van het overleg straks tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, de onderwijsvakbonden en de onderwijskoepels. Bekijk zijn vooruitblik in "Het Journaal" van 19 oktober:

Videospeler inladen...

Meest gelezen