Motorrijder uit Ronde van Vlaanderen die botste met Alaphilippe: "Dit ligt me zwaar op de maag"

Eddy Lissens uit Landen was gisteren de kop van Jut op de sociale media. Hij kreeg de schuld van de aanrijding met Julian Alaphilippe in de Ronde van Vlaanderen. Zo'n aanrijding heeft hij in zijn jarenlange carrière in de koers nog nooit meegemaakt.  

Het was één van de beelden die dit toch al vreemde wielerseizoen zullen markeren: wielrenner Julian Alaphilippe in de kopgroep botst tegen een motorfiets, net toen de drie tenoren met Wout van Aert en Mathieu van der Poel de finale van de wedstrijd in zouden gaan. Die motorfiets werd bestuurd door Eddy Lissens uit Landen, een gewezen zwaantje van de Leuvense politie en ook een man met inmiddels 20 jaar ervaring op de motor in de koers. Hij doet zijn verhaal bij Sonny Vanderheyden op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel.  

Misverstand

"Het ongeval was echt een ongelukkige samenloop van omstandigheden", vertelt Eddy. "Er was een misverstand met de motorfiets die de tv-beelden maakte. De renners gingen van de linker- naar de rechterkant van de rijbaan. Ik zat gevangen achter een andere motorfiets en kon niet uitwijken. Bovendien was Alaphilippe bezig met z'n microfoon. Een kleine onoplettendheid waardoor hij tegen mij botste en ten val kwam."

Dit valt me echt zwaar, temeer daar ik al 20 jaar meerijd in de koers

Eddy Lissens

Kritiek en steun

"Ik moest na het ongeval heel wat kritiek slikken", vertelt Eddy aangedaan. "Ploegleiders, wielrenners en het publiek gaven mij de schuld van het ongeval. Dat valt me echt zwaar, temeer daar ik al 20 jaar meerijd in de koers." Maar gelukkig kreeg Eddy ook steun, in de eerste plaats van Alaphilippe zelf: "Hij stuurde me een foto uit het ziekenhuis met zijn duim omhoog. En ook Wout van Aert en Mathieu van der Poel steunden me achteraf. Maar het gevoel van schuld overheerst toch nog", moet Eddy toegeven.

Wat na de winter?

Eddy gaat zich nu serieus beraden over zijn toekomst. "Voor de driedaagse Brugge De Panne, die dinsdag begint, heb ik al afgezegd. Ik ben ook coördinator van het veldrijden; dat ga ik wel blijven doen." Hij bedankt de mensen die hem steunen. "Maar het komt toch ongelooflijk hard aan", besluit hij.  

Meest gelezen