Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nog meer COVID-bedden en andere diensten schrappen: "Volgende fase voor ziekenhuizen zal snel moeten volgen"

Het zal niet lang meer duren voor ziekenhuizen activiteiten en diensten zullen moeten stopzetten om extra bedden vrij te maken voor coronapatiënten. Dat zegt Marcel Van der Auwera, diensthoofd dringende Geneeskundige hulpverlening bij FOD Volksgezondheid. Volgens hem moeten we daar klaar voor zijn vóór de bedden vol liggen. "We moeten die curve voor blijven."

Net na de eerste coronagolf in het voorjaar dokterde de overheid samen met de ziekenhuizen een spreidingsplan uit voor een eventuele tweede golf. Doel was in essentie om te vermijden dat de gewone zorg moest worden uitgesteld, zoals in maart en april. 

"We zijn dus goed georganiseerd", zegt Marcel Van der Auwera, diensthoofd dringende Geneeskundige hulpverlening bij FOD Volksgezondheid, in "De ochtend" op Radio 1. "Maar dit geeft een zeer dubbel gevoel: een plan hebben en het moeten toepassen is zeer ingrijpend."

Fase 2 komt er al aan

De eerste twee fases (0 en 1A), waarin eerst 15 procent en nadien een kwart van de bedden op intensieve zorg werd voorbehouden aan coronapatiënten, liggen al achter ons. Tegen volgende week maandag moeten alle ziekenhuizen in de zogenoemde "fase 1B" zitten: dat betekent dat de helft van de bedden op intensieve zorg beschikbaar moet zijn voor COVID-patiënten. Bovenop die 1.000 intensieve bedden worden nog eens 4.000 "gewone" ziekenhuisbedden gereserveerd.

(Lees verder onder de foto)

BELGA

Maar nu al wordt gekeken naar de volgende fase, fase 2, zegt Van der Auwera. "In fase 1 werken we alleen met erkende intensieve bedden. In fase 2 gaan we bijkomende capaciteit openen: nieuwe COVID-bedden maken of andere activiteiten of diensten stopzetten om die te creëren."

"Proactief naar fase 2 gaan zal heel snel moeten volgen, want we zitten op een exponentiële curve en we moeten die voor blijven. Als we zover zijn, zijn we te laat, want dan liggen die bedden vol en we gaan geen twee patiënten in 1 bed leggen. Daarom moeten we die bedden al proactief vrijkrijgen om die patiënten te kunnen opvangen."

"Geen Italiaanse toestanden"

De situatie in de ziekenhuizen in Brussel, Henegouwen en Luik is momenteel al bijzonder prangend. 6 op de 10 coronapatiënten komen uit die provincies. "Maar als we eerlijk zijn: de enige provincies die nog een beetje gespaard zijn, zijn Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen, met uitzondering van de grens met Henegouwen in West-Vlaanderen. De enige manier om die druk naar beneden te krijgen, is om het patiëntenaantal te verdelen. Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen worden daarom de komende dagen onze eerste evacuatiezones."

Op een bepaald moment staan er limieten op ons systeem. Ik hoop dat we die niet bereiken

Marcel Van der Auwera, diensthoofd dringende Geneeskundige hulpverlening bij FOD Volksgezondheid

Van der Auwera hamert nog eens op ieders verantwoordelijkheid om de cijfers te doen dalen. "Het is onze zaak om die tsunami in te dijken, door de maatregelen te volgen. Op een bepaald moment staan er limieten op ons systeem. Ik hoop dat we die niet bereiken. Dat we niet verplicht worden tot Italiaanse toestanden en mensen in gangen en allerhande geïmproviseerde ziekenhuisbedden te leggen." 

Herbeluister hier het gesprek met Van Der Auwera in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen