Ontmoetingshuis De Moazoart in Lokeren

Ontmoetingshuis in Lokeren organiseert drempelgesprekken nu sociaal restaurant moet sluiten

Het ontmoetingshuis De Moazoart in Lokeren zal de komende tijd warme maaltijden aan huis brengen en afhaaleten mogelijk maken omdat hun sociaal restaurant dicht moet. “We gaan ook extra inzetten op drempelgesprekken en belrondes”, klinkt het. “Het sociaal restaurant sluiten is lastig, maar de eenzaamheid die daarbij komt kijken, is veel erger.”

Vanaf vandaag zijn de restaurants en cafés opnieuw gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat wil zeggen dat ook de sociale restaurants moeten sluiten. In een sociaal restaurant kunnen mensen in een moeilijke situatie aan een verminderd tarief een warme maaltijd krijgen, maar ze vinden er ook sociaal contact. Een goedkope warme maaltijd verkrijgen blijft mogelijk via afhaalpunten in onze provincie, maar het gebrek aan sociaal contact opvangen is veel moeilijker. “Daarom gaan wij nu ook langs onze klanten om op de stoep met hen te praten”, vertelt Bert Reniers van ontmoetingshuis De Moazoart in Lokeren. 

Eenzaamheid en psychologische problemen waren de grote boosdoener tijdens de eerste golf

Bert Reniers, coördinator De Moazoart in Lokeren

Eenzaamheid en psychologische problemen

Ontmoetingshuis De Moazoart in Lokeren begeleidt mensen in armoede. Er worden activiteiten georganiseerd en er is ook een sociaal restaurant. Door de coronacrisis hebben ze hun werking al meermaals moeten bijstellen. Dat hun sociaal restaurant nu de deuren moet sluiten, komt hard aan bij de klanten: “Onze mensen komen hier op regelmatige basis eten. Ze doen dat eigenlijk voornamelijk voor de gezelligheid”, legt groepswerker en coördinator Bert Reniers uit. “We hebben gemerkt dat de eenzaamheid en psychologische problemen de grote boosdoener waren bij de eerste golf.”

Ons ontmoetingshuis is de enige plaats waar onze klanten sociaal contact kunnen vinden

Bert Reniers, coördinator De Moazoart in Lokeren

“De sluiting komt niet als een verrassing”, gaat Reniers verder, “maar het is niet simpel. Voor veel van onze bezoekers behoort op restaurant gaan of een concert bijwonen sowieso niet tot de mogelijkheden. Ons ontmoetingshuis was de enige plaats waar ze nog naartoe konden gaan om sociale contacten te hebben. Het is pijnlijk dat dat nu wegvalt, maar we blijven doorgaan.”

Drempelgesprekken en belrondes

“We gaan onze werking herorganiseren”, zegt Reniers vastberaden. “We werken met afhaalmaaltijden en bekijken ook hoe we onze klanten kunnen blijven bereiken via drempelgesprekken en belrondes. We zullen er altijd voor hen zijn. Mensen kunnen hier gewoon komen aanbellen als ze op zoek zijn naar iemand en vragen hebben.”

Mensen zitten soms een hele week opgesloten en zien niemand

Bert Reniers, coördinator De Moazoart in Lokeren

Het ontmoetingshuis organiseerde de drempelgesprekken ook al tijdens de eerste golf: “Het is belangrijk dat we onze mensen blijven opzoeken. We gaan niet naar binnen, maar we steken hen wel een hart onder de riem aan de voordeur. Mensen zitten soms een hele week opgesloten en zien niemand. Ze zijn dan erg blij met zo’n bezoekje. Zo zien ze dat er iemand is die om hen geeft.”

Economische crisis

In de sociale sector leeft het gevoel dat er te weinig aandacht is voor de sociale noden van mensen in een kwetsbare situatie: “We worden vaak vergeten bij het afkondigen van nieuwe maatregelen”, zegt Reniers nog. “Armoede stijgt in ons land. Er komen steeds meer mensen bij. Ik vrees dat er na de coronacrisis een economische crisis op ons zit te wachten en dat de meest kwetsbaren onder ons daar het slachtoffer van gaan zijn. Er is zowel tijdens deze crisis als daarna meer aandacht nodig om mensen in armoede te helpen.”

Een gezonde en gevarieerde maaltijd

Ook op andere plaatsen in Oost-Vlaanderen organiseren sociale restaurants afhaalmaaltijden nu een bezoek niet meer kan. "Onze klanten vervallen door deze maatregelen opnieuw in eenzaamheid", getuigt Maddie Verlaakt van sociaal restaurant De Variant in Sint-Niklaas. "Wij gaan zoveel mogelijk inzetten op gezonde en gevarieerde afhaalmaaltijden zodat mensen toch even buiten hun vier muren komen en zodat ze eens iemand anders te zien krijgen. Onze klanten vinden het jammer dat we sluiten, maar er is ook begrip. Ze zijn blij met het alternatief."

In Zelzate en Zottegem worden er maaltijden aan huis geleverd. De sociale restaurants in Gent bekijken nog samen met het OCMW wat zij zullen aanbieden. 

Meest gelezen