Radio 2

Ouderen tijdens de coronacrisis: 83-jarige Paula uit Heverlee is niet bang van het virus, maar moet buurtcafé missen

Het zijn moeilijke tijden voor oudere mensen die alleen wonen. Ze dreigen tijdens deze coronacrisis aan hun lot te worden overgelaten en te vereenzamen. Paula uit Heverlee is 83 en woont alleen. Café Tabor - waar ze af en toe een koffie ging drinken om wat gezelschap te hebben - is sinds vandaag wel gesloten.

Radio 2-reporter Jeroen Tuytten ging - op een veilige afstand - een babbeltje slaan met Paula. Paula is 83 en woont alleen in Heverlee bij Leuven. "Ik kan goed alleen zijn, ook in deze coronatijden", vertelt Paula. "Ik lees veel boeken en ik kijk veel naar sport op televisie. 's Avonds als het vroeg donker wordt, is het wat moeilijker."

Buurtcafé

Op een boogscheut van Paula's woning ligt het café Tabor. Paula gaat af en toe een koffie drinken in het buurtcafé. Vanaf vandaag is het café verplicht gesloten. Paula heeft bedenkingen bij de beslissing van de regering. "Ik ga niet voor honderd procent akkoord.  Ik zag dat op sommige plaatsen, zoals in Brussel, de regels niet werden nageleefd. Hier gaat het om een klein buurtcafé. In ons café komt geen honderd man een pint drinken. De coronaregels werden er gerespecteerd.  Ik vraag me af of zo'n café dicht moet. Ik weet het niet, zo slim ben ik niet!"

Avondklok

De door de overheid opgelegde avondklok doet Paula denken aan de Tweede Wereloorlog. Paula was toen nog een kind en woonde in Aarschot. "Ik ben geboren in 1938, tijdens de mobilisatie. Ik herinner me de avondklok van toen nog goed. Er reed een auto rond in de stad. Er werd omgeroepen dat we binnen moesten blijven." 

Eenzaamheid

De 83-jarige Paula voelt zich niet in de steek gelaten. Ze krijgt familiehulp. "Vandaag komt er nog iemand langs die zal poetsen en eten zal maken voor morgen." Er is vanochtend ook al iemand  op bezoek gekomen, omdat ik blijkbaar mijn pillen niet op de juiste manier neem. En toen ik onlangs ten val kwam, kreeg ik het bezoek van een verpleegster." Ook Paula's kleinkinderen, twee twintigers, komen geregeld langs. "Of ze bellen, ik veronderstelom te horen of ik nog leef." (lacht)

Niet bang voor corona

Paula is niet bang voor het coronavirus. "Als ik het moet krijgen, dan is dat zo. Ik pas wel op, ik doe geen zotte toeren maar bang ben ik niet. Ik hoop wel dat als ik dan toch ziek word, dat ik rap doodga", besluit Paula.

Meest gelezen