Presentatoren Joris Brys (StuBru) en Koen Wauters (VTM) doneren plasma en helpen zo onderzoek naar behandeling COVID-19

Rode Kruis-Vlaanderen roept alle mannen die onlangs genezen zijn van COVID-19 op om plasma te doneren. Hun plasma bevat namelijk antistoffen tegen het coronavirus. Zanger Koen Wauters en Studio Brussel presentator Joris Brys maakten recent het coronavirus door en scharen zich volledig achter deze oproep. 

Voor wetenschappelijk onderzoek is Rode Kruis-Vlaanderen op zoek naar mannen die recent positief getest zijn op corona, en die plasma willen afstaan. Het plasma van genezen coronapatiënten wordt gebruikt in een studie van UZ Leuven, in de zoektocht naar een behandeling in afwachting van een vaccin.

De oproep richt zich tot alle mannelijke coronapatiënten die minder dan 2 maanden geleden een positieve coronatest aflegden en ondertussen weer genezen zijn. “We kiezen bewust voor donoren die recent hersteld zijn omdat bij hen de kans groter is dat ze voldoende hoge dosissen antistoffen in hun bloed hebben,” zegt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Vrouwen mogen niet deelnemen aan het onderzoek, omdat zij bij zwangerschap ook een andere antistof aanmaken die bij de ontvanger van hun plasma de longen kan aantasten.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Stel dat ik genoeg antistoffen heb, dan mogen ze ze van mij allemaal hebben. 

Joris Brys

Studio Brussel presentator Joris Brys maakte recent het coronavirus door en schaart zich volledig achter deze oproep. "Ik ben al heel lang niet meer zo ziek geweest. Het is nu anderhalve maand geleden en ik begin nu terug op 95 procent te komen. Wie ik kan helpen maakt niet uit, als ik maar kan helpen", zegt Brys.

400 plasmadonoren nodig

Rode Kruis-Vlaanderen deed begin april al een eerste oproep naar mannen die een besmetting met het coronavirus goed zijn doorgekomen. “Nu er opnieuw veel mensen besmet zijn, is dit een cruciaal moment om opnieuw een oproep te lanceren. Het is nu dat hun plasma de meeste antistoffen bevat en de kans het grootst is dat het gebruikt kan worden voor het onderzoek naar de genezende werking ervan”, besluit Rode Kruis-Vlaanderen.

Recent genezen mannen kunnen zich registreren als kandidaat-donor via www.rodekruis.be/plasmastudie.

Meest gelezen