Radio 2

Politici en virologen niet meer welkom in Lenniks café: "Blijf maar weg tot eind 2025"

De uitbaters van café In de Verzekering tegen de Grote Dorst in Lennik nemen een drastische maatregel. Politici zoals premier De Croo, maar ook virologen zoals Marc Van Ranst zijn niet meer welkom in hun zaak. Het verbod is een reactie op de nieuwe lockdown van de horeca. 

Yves en Kurt Panneels van het bekende café In de Verzekering tegen de Grote Dorst, naast het kerkje van Eizeringen bij Lennik, zijn erg boos. Ze vinden de nieuwe lockdown van de horeca een foute maatregel, die voor veel sociale drama's zal zorgen. De politici en virologen, die deze maatregel uitdachten, zijn daarom niet meer welkom in hun café.  

Miserie

"De politici en virologen, die deze maatregel namen, storten veel mensen in miserie", zegt Yves Panneels. "Tal van ondernemers wordt van de ene dag op de andere een inkomen ontzegd. Niet door slecht bedrijfsbeheer, maar door wanbeleid van de overheid", stelt hij. "De horeca moet naar de slachtbank. Niet de overvolle treinen en bussen. Niet de speelplaatsen op school waar kinderen zonder mondmaskers door elkaar lopen. Zonder dat ook maar bewezen is dat de horeca de grote schuldige is voor de huidige opflakkering van het virus. Puur giswerk dus", concludeert Panneels.  

De horeca moet naar de slachtbank. Zonder dat ook maar bewezen is dat ze de grote schuldige is voor de huidige opflakkering van het virus. 

Yves Panneels, uitbater café In de Verzekering tegen de Grote Dorst

Armoede

"Het personeel kan nog genieten van een werkloosheidsvergoeding", gaat Panneels verder.  "Wij, als uitbater, krijgen misschien een compensatie om de huur en wat leningen te dekken. Maar dat volstaat niet als levensinkomen. Op de koop toe krijgt een zelfstandige geen werkloosheidsuitkering als hij failliet gaat. Voor horeca-uitbaters die failliet gaan dreigt met andere woorden armoede. Want ander werk vinden is in deze tijden ook niet vanzelfsprekend."

Voor Kurt en Yves Panneels is de maat vol. "Wanneer wij opnieuw mogen opengaan is een groot vraagteken. Maar één ding is zeker: de mensen die dit beslisten zijn hier niet welkom meer. Blijf maar weg. Tot eind 2025," zeggen ze. 

Meest gelezen