Videospeler inladen...

Regiedebuut "Falling" brengt Viggo Mortensen naar Filmfest Gent: "Regisseren was nog fijner dan ik had gehoopt"

De Deens-Amerikaanse acteur Viggo Mortensen heeft op het filmfestival van Gent zijn eerste eigen film voorgesteld, "Falling". Hij regisseerde die niet alleen, maar schreef ook het script en speelt zelf mee. Mortensen rijdt alleen met zijn auto door Europa om de film te promoten. "Het was belangrijk voor mij om met deze film rond te reizen", zegt hij. "Zeker nu, maar ik wou niet ziek worden."

"Falling" gaat over een vader-zoonrelatie die een emotioneel gevecht is geworden. Zowel de dementerende vader als zijn zoon vullen het verleden in met hun eigen herinneringen.

Vlak voor de première van de film op het filmfestival van Gent, kreeg Mortensen een Joseph Plateau Honorary Award. "Met deze oeuvreprijs lauwert Film Fest Gent zijn indrukwekkende palmares als acteur en kersvers regisseur", klinkt het. 

Mortensen is vooral bekend van zijn rol in de "Lord of the rings"-trilogie. Daarin speelt hij de heroïsche Aragorn die samen met Frodo ten strijde trekt tegen de mystieke krachten van de ring. Andere films waar hij in meespeelt zijn onder andere "Carlito's way", "The portrait of a lady" en "G.I. Jane". Hij werd al drie keer genomineerd voor een Oscar voor beste acteur voor zijn rollen in de films "Captain fantastic", "Eastern promises" en "Green book".

Viggo Mortensen neemt de Joseph Plateau Honorary Award in ontvangst.
Jeroen Willems

Meest gelezen