Jonas Roosens

Resultaten coronatesten laten dagen op zich wachten, vader getuigt: "Zoon van 7 moest week nodeloos in quarantaine"

Veel Antwerpenaren moeten dagen wachten op het resultaat van hun coronatest. Huisarts Anne Delespaul klaagt de toestand aan op Radio 2 Antwerpen. "Dit is ongezien. Wij wachten in onze praktijk op resultaten van vier of vijf dagen geleden. Er is meer controle nodig op de privélaboratoria", zegt ze. Het Algemeen Medisch Laboratorium in Antwerpen reageert en zegt dat ze nu al boven hun testcapaciteit zitten.
 

Wie rond Antwerpen recent een coronatest liet afnemen, zit waarschijnlijk al dagen te wachten op een resultaat. "We zijn nu nog steeds aan het wachten op resultaten van donderdag en vrijdag. Dat hebben we nog nooit meegemaakt. Soms duurde het twee dagen maar nu zitten we aan vier soms vijf dagen wachttijd", zegt de Deurnese huisarts Anne Delespaul in Start Je Dag. "Wat nog erger is: dit probleem kon je voorspellen. We zeggen al vanaf mei dat er meer personeel nodig is om te testen. In de laboratoria werken ze heel hard maar er is te weinig volk. Vooral logistiek loopt het vaak mank. De tijd tussen het afnemen van een test en het inlezen in de laboratoria is te groot." 

Mijn zevenjarige zoon Otto kon een week lang niet naar school omdat we zo lang op resultaat moesten wachten

Steven De Backer

Delespaul is huisarts bij Geneeskunde voor het Volk en lid van PVDA. Ze pleit voor strengere controle op de laboratoria. "Ik heb soms de indruk dat privélaboratoria vooral volume willen creëren. Ze krijgen 46,8 euro per test. Hoe snel die wordt uitgevoerd, is minder van belang. Er moet meer controle gebeuren want labo's verdienen genoeg. Ze moeten verplicht worden om meer personeel aan te nemen." 

Zeven dagen niet naar school

Lang wachten op een testresultaat betekent ook al die tijd thuisblijven in voorlopige quarantaine. "Mijn zoon Otto is zeven jaar oud en moest zich laten testen na een positief geval in de klas", getuigt vader Steven De Backer uit Deurne op Radio 2 Antwerpen. "Die test is maandagmiddag afgenomen en pas nu, een week later kennen we het resultaat dat gelukkig negatief was. Elke dag zit je vruchteloos te bellen met de huisarts, het onlineplatform te checken. Elke dag kwam er weer een dagje thuisblijven bij. Gelukkig kan ik telewerken maar telkens moet je je kind teleurstellen. Hij wilde liever bij zijn vriendjes op school. Leg een zevenjarige maar eens uit dat hij thuis moet blijven omdat het systeem niet goed werkt."

Algemeen Medisch Laboratorium Antwerpen legt probleem bij overheid

Volgens klinisch bioloog Jef Jonckheere van AML in Antwerpen ligt het probleem bij het gebrek aan overflow naar een nationaal platform. Dat platform is er nog altijd niet, alhoewel beloofd was dat het in oktober operationeel zou zijn. "De overheid zou namelijk zorgen voor extra labo's in de universiteiten, maar die zijn er nog altijd niet. We kunnen met andere woorden geen stalen doorschuiven. Wij hebben 20 tot 30 mensen extra aangenomen en geïnvesteerd in extra toestellen, zodat we tot 5000 stalen per dag doen. Dat is de capaciteit die ons werd toegewezen door de overheid. Als er door de piek 1000 stalen per dag bijkomen, dan is dat probleem niet meteen opgelost. Onze mensen doen wat ze kunnen", besluit Jonckheere.

Meest gelezen