Scholen moeten tegen herfstvakantie naar code oranje overschakelen, voltijds naar school gaan blijft doel

Alle scholen van Vlaanderen moeten tegen de herfstvakantie naar code oranje overschakelen. Dat meldt de Vlaamse regering in een persbericht. Het is de bedoeling dat álle leerlingen en scholieren voltijds naar school blijven gaan, al kunnen scholen indien nodig afstandsonderwijs voor de 2e en 3e graad secundair organiseren áls ze daarmee alle betrokken leerlingen effectief bereiken.

Na urenlang overleg tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de scholenkoepels en de vakbonden is er even over middernacht een akkoord bereikt over de (nabije) coronatoekomst van de scholen in Vlaanderen. Uiterlijk tegen de herfstvakantie (van 2 november tot en met 8 november) moeten alle scholen naar code oranje overschakelen.

Ook bij code oranje zal het de bedoeling zijn dat alle leerlingen en scholieren van het basisonderwijs en het secundair onderwijs voltijds naar school blijven gaan. Scholen krijgen wel de mogelijkheid om, indien dat nodig is, onderwijs op afstand te organiseren voor leerlingen in de 2e en 3e graad secundair. Belangrijke voorwaarde daarbij is wel dat ze met dat afstandsonderwijs álle betrokken leerlingen effectief moeten bereiken.

Scherpere maatregelen

Code oranje betekent dat andere veiligheidsmaatregelen worden aangescherpt. In het basisonderwijs worden behalve de zwemlessen alle buitenschoolse activiteiten opgeschort. Kinderen krijgen in de refter vaste plaatsen en de aanwezigheid van bezoekers of andere buitenstaanders op school wordt strikt beperkt.

In het secundair onderwijs zijn onder code oranje wisselende speeltijden mogelijk. Maaltijden moeten zoveel mogelijk per klasgroep worden genomen en leerlingen moeten zoveel mogelijk les volgen in vaste klaslokalen waar ze zoveel mogelijk een vaste zitplaats hebben.

Bekijk hieronder het verslag van “Het Journaal” over de strengere coronamaatregelen op school (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Sport

Sportactiviteiten zullen het protocol van de sportsector volgen. Dat betekent dat in het middelbaar binnen enkel nog sportactiviteiten mogen plaatsvinden áls daarbij anderhalve meter afstand tussen de leerlingen mogelijk is.

Douches mogen niet meer worden gebruikt. Kleedkamers mogen wel nog worden gebruikt als iedereen een mondmasker draagt en als de volledige ruimte na elke klasgroep wordt schoongemaakt.

Mondmaskers

Voorts wordt ook de mondmaskerplicht uitgebreid. Voortaan moeten leerlingen ook op de speelplaats mondmaskers dragen, tenzij ze de anderhalve meter afstand (kunnen) respecteren. "Dit kan een motivatie zijn voor leerlingen om de afstandsregels te respecteren, want dan kan het mondmasker achterwege blijven tijdens de pauzes", staat in het persbericht te lezen.

Er zal ook een informatiecampagne komen om het belang van mondmaskers en afstand houden beter uit te leggen aan zowel leerlingen als leerkrachten. Tot slot komt er een systeem van financiering om kortetermijnvervangingen te bekostigen.

Onze ploeg ging reacties sprokkelen in een school in Mechelen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen