Terug uit rode zone of nauw contact gehad met besmet persoon, maar zelf geen symptomen? Dan wordt u niet meer getest

De ministers van Volksgezondheid en Welzijn in ons land hebben de coronatest-strategie aangepast. Bedoeling is om de te lange wachttijden terug te dringen. Wie geen symptomen heeft, zal niet meer getest worden, ook al had u een hoogrisicocontact met een besmet persoon. Een quarantaine is in dat geval wel nog verplicht.

Wanneer u in nauw contact bent geweest met een besmet persoon of wanneer u terugkeert uit een rode zone in het buitenland, dan moest u tot nu toe getest worden op corona omdat u een hoogrisicocontact bent. Die test vervalt nu voor wie in die situatie zit, maar geen COVID-symptomen heeft. Dat bevestigt viroloog Steven Van Gucht, van het wetenschappelijk instituut Sciensano. "Men gaat vanaf nu voorrang geven aan mensen met symptomen", klinkt het. Dus ook wie via de app coronalert wordt verwittigd dat er een risicocontact is geweest, zal niet meer getest worden als er geen symptomen zijn.

In quarantaine gaan is wel nog verplicht, al zou die moeten verlengd worden naar 10 dagen. "Tot nu toe werden de hoogrisicocontacten zonder symptomen wél getest, op dag 5 na de laatste blootstelling. Als die test negatief was, kon men op dag 7 uit quarantaine gaan. Die test gaat men nu dus laten vallen, maar dat betekent wel dat men de quarantaine van 7 dagen waarschijnlijk gaat moeten verlengen", aldus professor Van Gucht.

"Een quarantaine van 7 dagen kan je namelijk alleen maar op een veilige manier doen als je een test uitvoert op dag 5 na de laatste blootstelling met een besmet persoon." Volgens Van Gucht moet de quarantaine in dit geval verlengd worden tot een tiental dagen. "Ook dat is nog geen garantie, want sommige mensen kunnen na 10 dagen toch nog het virus uitscheiden. Dan is het de bedoeling dat men tussen dag 10 en 14 extra voorzichtig blijft en zich bij de minste symptomen laat testen."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" met meer uitleg van viroloog Steven Van Gucht (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Druk op testlabo's verminderen

Door de felle stijging van het aantal besmettingen is de druk op onze testcapaciteit en het zorgpersoneel erg toegenomen. De wachttijden lopen daardoor ook op, waardoor mensen soms erg laat hun testresultaat krijgen. De aangepaste teststrategie moet dat nu verhelpen.

"De aanpassing is absoluut nodig omdat de labo's niet meer kunnen volgen", duidt viroloog Steven Van Gucht. "We doen momenteel meer dan 60.000 tests per dag. Dat is aan of zelfs over de limiet van de laboratoria. Wanneer we de testing van hoogrisicocontacten laten wegvallen, dan is dat op slag 38 procent minder tests die moeten uitgevoerd worden. Men kan dan weer maximaal inzetten op het snel testen van mensen met symptomen."

Viroloog Van Gucht beseft dat de aanpassing van de teststrategie vanuit virologisch standpunt niet ideaal is. Mensen zonder symptomen moeten dan wel in een (langere) quarantaine, maar blijven dus in de onzekerheid over een al dan niet besmetting. "Het is een afweging van risico's: wat is mogelijk en wat is niet mogelijk. We kunnen niet het onmogelijke eisen. Wanneer de capaciteit onvoldoende is, dan moeten we ons aanpassen en dan moeten we zien wat the next best thing is, wat we nog kunnen doen zodanig dat het nog relatief veilig blijft."

Dit is virologisch niet ideaal

Professor Steven Van Gucht

Het is voortaan ook de bedoeling om testen te laten uitvoeren door ander medisch personeel dan dokters en verpleegkundigen. Ook onder meer vroedvrouwen en logopedisten moeten die testen kunnen doen, huisartsen in opleiding deden dit al. Ook die aanpassing moet de druk op het medisch personeel helpen verminderen.

De bevoegde ministers wijzen erop dat België op Denemarken na het land is waar het meest getest wordt in vergelijking met het aantal inwoners.

Speekseltests?

En dan heb je ook nog de speekseltests, die sneller kunnen gebeuren en minder ingrijpend zijn dan de test met de neuswisser. Maar ze zouden ook wel minder precies zijn. De integratie van die speekseltests in de nationale teststrategie zal niet voor komende weken zijn. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) verklaard aan de RTBF.

Over de integratie van de speekseltests werd vandaag niet beslist, aldus minister Vandenbroucke. "Het is absoluut geen evidente beslissing. Je moet eerst zeker zijn over de geldigheid van de test. En dan rijst de vraag waar je ze gaat gebruiken. Er is een aaneenschakeling van complexe beslissingen en dat gaat enkele weken in beslag nemen."

Meest gelezen