"Tsunami-uitspraak" Vandenbroucke opgepikt in het buitenland: "Regering moet internationaal meer duidelijkheid geven"

"We staan dicht bij een tsunami in Wallonië en Brussel". Die uitspraak van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) bij RTL over de stijgende coronacijfers wordt gretig opgepikt in de Europese pers. Om de Belgische situatie en aanpak ook internationaal meer uit te leggen is er een rol weggelegd voor de nieuwe regering , zegt Barbara Moens, Europacorrespondente bij Politico, in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De dramatische uitspraak van Vandenbroucke krijgt grote koppen in een aantal gerenommeerde buitenlandse media, zoals de BBC, The Guardian, de Neue Zürcher Zeitung en de Deense openbare omroep DR.

Dat het nieuws de koppen van de Europese media haalt, verbaast Moens niet. "Er is bij de buitenlandse Europese correspondenten in Brussel ook een grote aandacht voor België. Los daarvan spreekt de uitspraak van Vandenbroucke heel erg tot de verbeelding. Op die manier heeft de poging om de Belgische bevolking te sensibiliseren, waarbij dergelijke beeldspraak kan helpen, het gevolg dat de internationale schijnwerpers op de situatie in ons land worden gericht."

"Ook in het buitenland worstelt iedereen met het aanpakken van de coronacrisis, maar wat voor België extra gevoelig ligt, is dat ons land bij de eerste golf van het virus al heel hoog in de statistieken stond. Internationaal was er toen de vraag van wat er daar in België gebeurt", zegt Moens. "Dat zit nog wat in het achterhoofd van mensen die de Europese situatie volgen. Daardoor is er niet veel nodig om opnieuw te gaan kijken hoe het zit in België."

Voor veel Europese journalisten is het niet zo duidelijk wat er precies aan de hand is in België

"Voor veel van die journalisten is het een beetje zoeken nu er een nieuwe regering is en zit je met de ingewikkelde bevoegdheidsverdeling die het allemaal niet gemakkelijker maakt. Voor veel Europese journalisten is het niet zo duidelijk wat er nu precies aan de hand is, maar het is wel duidelijk dat dergelijke straffe uitspraken de schijnwerpers op ons land richten."

Om die onduidelijkheid weg te werken zou de regering ook internationaal wat meer duiding moeten geven. "Er is zeker wel een rol weggelegd voor de nieuwe regering om ook internationaal de boodschap te brengen hoe het juist zit in België en wat we proberen te doen. Ze mogen dat hoog op hun prioriteitenlijstje, waar er ongetwijfeld al veel op staat, noteren", besluit Moens. 

ImageGlobe

Meest gelezen