Coronavaccin in zicht? Viroloog Steven Van Gucht: "Als alles goed gaat, eerste vaccinaties in België in het voorjaar"

"Als alles goed gaat, zullen de eerste vaccinatiecampagnes in België in het voorjaar plaatsvinden." Die hoopvolle boodschap heeft viroloog Steven Van Gucht gegeven op de persconferentie over de cijfers. Maar voor het zover is, zullen we nog een "moeilijke winter" moeten doorworstelen én een vaccin zal niet alles oplossen. 

Het coronavaccin. Velen zitten er reikhalzend op te wachten en het wordt vaak gezien als dé sleutel waarmee we ons normale leven opnieuw kunnen oppikken. Maar is zo'n vaccin in zicht in ons land? 

"Momenteel zijn er verschillende grote studies met verschillende kandidaat-vaccins. We hopen daar de komende maanden de eerste resultaten van te krijgen. Als alles goed gaat en het vaccin werkt én is veilig, zullen de eerste vaccinatiecampagnes in België in het vroege voorjaar plaatsvinden, tussen maart en juni", zegt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum. 

Benieuwd hoe het komt dat we zo lang op een vaccin moeten wachten? Wetenschapper Hetty Helsmoortel legt het uit:

Videospeler inladen...

"Eerst zullen de mensen die het hoogste risico lopen en de mensen die in de gezondheidssector werken het vaccin toegediend krijgen", verduidelijkt Van Gucht. 

Het vaccin zal niet plots alles goedmaken

Steven Van Gucht - viroloog

Hoe dan ook zal het tegen de zomer weer iets gemakkelijker worden. "We zijn meer buiten, de druk van het virus zal dan een heel pak verminderen. Het vaccin zal niet plots alles goedmaken, we zullen niet ineens alle maatregelen kunnen laten vallen. We zullen door een transitieperiode moeten, maar het zal wel gemakkelijker worden."

Videospeler inladen...

Zware winter tegemoet

Vooraleer het lente wordt, moeten we nog enkele wintermaanden doorworstelen. En die zullen zwaar zijn, waarschuwt Van Gucht. "De komende winter wordt de moeilijkste periode, we gaan moeten doorbijten."

De komende winter wordt de moeilijkste periode, we gaan moeten doorbijten

Steven Van Gucht - viroloog

Maar hoe komt dat toch? Is het virus opeens veel besmettelijker dan in maart? "Nee", klinkt het stellig. "Het virus is hetzelfde, het lijkt heel hard op dat van in maart of april, maar de context is veranderd. Het is kouder, mensen leven meer binnen, hebben daar veel contacten en dan worden er gemakkelijker mensen besmet. Dat is zeker een deel van de verklaring voor de felle stijging. Dat heeft dus niet meteen te maken met de eigenschappen van het virus, eerder met het weer en de context."

Videospeler inladen...

Meest gelezen