Facebook/Mega World Tienen

Vakbond dient klacht in tegen eigenaar Mega World: "Wanbeleid en mogelijk ook fraude"

De christelijke vakbond ACV Puls heeft klacht ingediend tegen Dirk Bron, de eigenaar van Mega World. Dat heeft het Parket van Antwerpen bevestigd. De vakbond vreest gesjoemel bij de winkelketen en riep het personeel eerder al op om de winkels dicht te houden en geen geld meer door te storten aan de moedermaatschappij. Mega World nam eerder dit jaar de winkels van Blokker België over, maar moest vorige week aan de rechtbank bescherming vragen tegen schuldeisers. 

"De alarmbellen zijn een aantal weken geleden afgegaan, toen er een rapport door de bedrijfsrevisor werd afgeleverd, waarin hij de jaarrekening volledig afkeurde", zegt Marc Jacobs van ACV Puls in "De ochtend" op Radio 1. "De bedrijfsrevisor heeft dan ook onmiddellijk zijn ontslag ingediend, omdat het vertrouwen tussen hem en de directie zoek was."

De jaarrekening werd volgens Jacobs afgekeurd omdat er onverklaarbare posten op stonden en omdat er zaken werden achtergehouden. "Er was sprake van wanbeleid en mogelijk ook van fraude", zegt hij.

Onverklaarbare transacties zijn van geld naar rekeningen in het buitenland

"In ons eigen onderzoek hebben wij gemerkt dat er onverklaarbare transacties zijn van geld naar rekeningen in het buitenland. De werkgever verdedigt zich dat dat is om goederen en loten te betalen die hij opgekocht heeft, maar dat is helemaal niet transparant. Wij denken dat dat niet klopt. Het is moeilijk te traceren aan wie die rekeningen toebehoren. Als het personeel geld doorstort naar het moederbedrijf, verdwijnt dat naar die andere rekeningen en we weten niet voor wat dat geld gebruikt wordt, vandaar onze oproep om geen geld meer door te storten."

Volgens ACV Puls bestaat de kans dat de lonen van oktober niet betaald zullen worden. 

Beluister hieronder het gesprek met Marc Jacobs van ACV Puls in "De ochtend" op Radio 1, en lees daarna verder:

Bescherming tegen schuldeisers

Mega World diende afgelopen week, amper acht maanden na de overname van de 123 Blokker-winkels en 670 personeelsleden, bij de ondernemingsrechtbank in Mechelen een aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie in. De bedoeling van het bedrijf is om bescherming tegen de schuldeisers te krijgen, maar om welke schulden het gaat en hoe groot de put is, is onduidelijk. 

De voorbije maanden werden heel wat vragen gesteld bij de overname door Bron. Die heeft een kwalijke reputatie in zijn thuisland, Nederland, en moet er zelfs terechtstaan voor fraude.

Volgens de vakbond komt er vandaag een gedelegeerd rechter van de ondernemingsrechtbank langs om de boekhouding te controleren en na te gaan of de vraag van het bedrijf voor een gerechtelijke reorganisatie met bescherming tegen schuldeisers toegekend kan worden. 

ACV Puls kreeg naar eigen zeggen intussen van de directie te horen dat er op vrijdag 23 oktober een ondernemingsraad wordt gehouden, waarop meer informatie gegeven zal worden over de financiële situatie van de onderneming.

Zelf zal de vakorganisatie in de tussentijd "niet nalaten om alle mogelijke informatie te verschaffen aan het parket en de gerechtelijke instanties", waarschuwt hij.

Meest gelezen