Virtual Reality-bril kan mogelijk bevalling verzachten

AP Hogeschool wil weten of Virtual Reality vrouwen kan afleiden van de pijn tijdens een bevalling. Ze starten met een proefproject, samen met drie Antwerpse ziekenhuizen. Ze gaan ook op zoek naar vrouwen die een VR-bril willen uittesten voor, tijdens en na de bevalling.

AP Hogeschool in Antwerpen gaat onderzoeken of een vrouw minder pijn heeft van weeën als ze een VR-bril draagt. Mogelijk is ze ook meer ontspannen tijdens de bevalling. Dat kan ook goed nieuws zijn voor de vader, al moet nog blijken of die zich niet buitengesloten voelt als zijn partner zo'n bril draagt die haar in een andere wereld brengt.

Losgekoppeld van de echte wereld

"Die Virtual Reality wordt ook al gebruikt bij andere medische ingrepen", zegt Luka Van Leugenhaege van AP Hogeschool. "Bij het bevallen zouden vrouwen met een balletje of een vlieger kunnen gooien, zoals bij een computerspel. Iets interactief dus om ze wat af te leiden en minder pijn te voelen. Ze worden zo wat losgekoppeld van de echte wereld op dat moment. We kunnen ook rustige beelden tonen, die helpen bij een goede ademhaling. Een vroedvrouw doet eigenlijk hetzelfde, om de vrouwen te helpen om wat te relaxeren."

AP Hogeschool is op zoek naar vrouwen die bijna gaan bevallen of die net bevallen zijn om de bril al eens uit te testen en hun ervaring te delen. Later worden de brillen ook getest in de verloskamers van drie ziekenhuizen: het UZA, ZNA Middelheim en GZA Sint-Augustinus.

Aanmelden kan via deze link

Meest gelezen