De Soedanezen hebben hun dictator al-Bashir ten val gebracht en willen niet langer gestraft worden voor zijn daden.

VS-president Donald Trump schrapt Soedan van de terreurlijst als het slachtoffers van terrorisme betaalt

De Verenigde Staten gaat het Afrikaanse land Soedan van de lijst schrappen van landen die het terrorisme ondersteunen. Volgens VS-president Donald Trump is het overgangsregime in Soedan bereid om Amerikaanse slachtoffers van terreur te vergoeden. Tot diplomatieke relaties met Israël, een andere eis van de VS, lijkt het vooralsnog niet te komen.

Het was verwacht en volgens president Trump is het nu een feit: de VS gaan Soedan van de terreurlijst schrappen, wat dus inhoudt dat een resem sancties niet langer van kracht zijn. Volgens Trump is de overgangsregering in Khartoem ingegaan op zijn eis om 335 miljoen dollar te betalen aan Amerikaanse slachtoffers van terrorisme.

De VS had ook aangedrongen op het aanknopen van diplomatieke relaties met Israël, maar daarvan is blijkbaar geen sprake. De overgangsregering in Khartoem had eerder gezegd dat het wachten zou zijn op verkiezingen voor een nieuwe regering ergens rond 2022 vooraleer daar een beslissing kan over genomen worden. Trump had Soedan graag -en zeker voor de verkiezingen- doen aansluiten bij de Verenigde Arabische Emiraten en het kleine staatje Bahrein die onlangs vrede met Israël hebben gesloten.

Soedan werd in 1993 op de Amerikaanse terreurlijst geplaatst omdat toenmalig dictator Omar al-Bashir toen onderdak had verleend aan terroristen van Al Qaeda, onder meer aan Osama Bin Laden. Enkele jaren later heeft de VS raketten afgevuurd op doelwitten in Soedan als vergelding voor de bloedige terreuraanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Daarbij vielen toen honderden doden in Nairobi en Dar as-Salaam, veelal Afrikanen.

De sancties tegen Soedan hadden nog weinig zin nadat Omar al-Bashir vorig jaar van de macht was verdreven door volksprotest. Sindsdien wordt Soedan geleid door een overgangsregering, een compromis tussen de voormalige democratische oppositie en de militaire machthebbers die eerder achter al-Bashir stonden. Over enkele jaren zouden er verkiezingen en een echte regering in Soedan moeten komen. Al-Bashir zit nu in eigen land in de gevangenis en moet zich voor de rechter verantwoorden voor de talrijke schendingen van de mensenrechten onder zijn regime. Hij wordt ook gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag voor genocide in de westelijke regio Darfoer.

Meest gelezen