Ecomare/Salko de Wolf op Wikimedia

Vogelaars spotten zeldzame velduil in Webbekoms Broek: "We hopen dat hij nu ook blijft broeden"

In natuurgebied het Webbekoms Broek in Diest hebben verschillende vogelkenners afgelopen weekend een velduil gespot. Dat is opmerkelijk aangezien de velduil al jaren op een rode lijst staat met zeldzame vogels in Vlaanderen. Ook in Nederland komt de velduil weinig voor en is het dier met uitsterven bedreigd.

"De velduil is een heel zeldzame vogel in onze streek. We gaan jaarlijks op uitstap naar de Uitkerkse Polder (een natuurgebied in Blankenberge n.v.d.r.) om hem te kunnen spotten, maar dat zal nu dus niet meer moeten", lacht vogelkenner Luc Cieters. "Nee, de kans is klein dat hij ook in de buurt zal blijven. Maar we houden het goed in de gaten en hopen natuurlijk dat hij hier ook zal komen broeden, net als in de Uitkerkse Polder."

Verdwenen soorten komen terug

In de verschillende natuurgebieden in de buurt duiken de afgelopen jaren steeds meer vogels op die een tijdlang nog amper te zien waren. "Het Agentschap Natuur en Bos beheert de gebieden goed en richt bijvoorbeeld bepaalde stukken in met planten die de vogels opnieuw moeten aantrekken. Soms worden er ook bomen weggehaald omdat ze de favoriete uitvalsbasis zijn van roofvogels", aldus Cieters. Ook steeds meer vogelspotters en wandelaars vinden de weg naar het natuurgebied.

Fotograaf David De Koninck kon net op tijd afdrukken in het Webbekoms Broek. (via Hola Hageland)

Meest gelezen