(Ex-)zorgverleners getuigen: "Mentaal niet klaar voor de tweede golf" en "Gestopt want het werd gewoon te zwaar"

Het gaat niet zo goed met onze zorgverleners. Volgens een bevraging van Zorgnet-Icuro zitten de meesten stilaan op hun tandvlees en overwegen er veel te stoppen. Hoe erg is de situatie in de ziekenhuizen en zijn de artsen, verpleeg- en zorgkundigen klaar voor wat komt? "Verschillende collega’s met jarenlange ervaring vertrekken en ik begrijp dat", vertelt een spoedarts.

Het wordt steeds drukker in de ziekenhuizen (zie kaderstuk onderaan). De druk op onze zorgverleners neemt dus toe en dat terwijl ze vaak nog niet gerecupereerd zijn van de eerste golf. Tussendoor moesten ze ook de achterstand wegwerken van minder dringende behandelingen die tijdens de eerste golf was ontstaan.

Uit een bevraging van Zorgnet Icuro blijkt dat veel zorgverleners op hun tandvlees zitten. En dat is ook wat we horen bij verschillende zorgverleners.

Spoedarts Vera Van Haevre: "Onze verpleegkundigen zijn ontgoocheld en gedesillusioneerd"

Videospeler inladen...

Dokter Vera Van Haevre is spoedarts in het AZ Delta in Roeselare, Torhout en Menen. "Mijn collega’s en ik zijn nog niet gerecupereerd van de eerste golf", zegt ze aan VRT NWS. "Dit voorjaar zijn we zowel fysiek als mentaal tot het uiterste gegaan. Toen we alles onder controle hadden, hebben we deze zomer een tandje bijgestoken om alle uitgestelde zorg in te halen. Intussen is de tweede golf er al."

Van Haevre ziet de vermoeidheid toeslaan bij haar collega’s. "Collega’s met jaren ervaring op de spoeddienst verlaten die nu en ik begrijp dat", zegt ze. "Onze verpleegkundigen zijn ontgoocheld en gedesillusioneerd. Het is bij applaus gebleven. Met applaus alleen zijn ze niet geholpen." Er is volgens haar meer nood aan meer ondersteuning en meer personeel. "Zo kunnen we u de zorg geven die u verdient."

Verpleegster Myriam Harts: "Hopelijk wordt het niet zo erg als de eerste keer"

Videospeler inladen...

Myriam Harts werkt als verpleegster in het AZ Turnhout. Normaal werkt ze op de afdeling pneumologie, maar die wordt vanaf vandaag omgevormd tot een COVID-afdeling. Ook tijdens de eerste golf werkte ze op zo'n COVID-afdeling en dat neemt wel wat stress met zich mee. "We hebben schrik dat we het virus mee naar huis nemen natuurlijk", zegt ze aan VRT NWS.

Soms vraagt ze zich af of ze niet beter een ander beroep had gekozen. "Nu gaat het even slecht, want we hebben niet gekozen om op een besmette afdeling te werken", zegt ze. Al benadrukt ze wel dat ze haar werk graag doet. "We verzorgen mensen met plezier, maar door de stress begin je van alles te voelen. Je moet al denken: ben ik nu ziek of is het gewoon van de stress."

Ze ligt weer wat vaker wakker tegenwoordig. "Je voelt dat je niet zo vast slaapt", zegt ze. "Je vraagt je toch af wat er nu weer gaat gebeuren en bent er niet gerust op. We hopen dat het niet zo erg wordt als de vorige keer, maar het is afwachten. Je weet het niet."

Ex-verpleegkundige Naomi De Bruyne: "Het werd gewoon te zwaar"

Videospeler inladen...

Uit de bevraging blijkt dat een kwart van de zorgverleners overweegt te stoppen met het beroep. Naomi De Bruyne heeft ook effectief die stap gezet. "Tijdens de eerste golf stond ik als verpleegkundige op een van de corona-afdelingen in Antwerpen", vertelt ze. "Ik kan jullie verzekeren dat dat mentaal en fysiek erg zwaar was."

Bij het begin van de tweede golf heeft ze beslist om niet meer in een ziekenhuis te werken. "Ik voelde me mentaal zo slecht dat ik de knoop heb doorgehakt en aan iets nieuw ben begonnen", legt ze uit. "Het werd gewoon te zwaar." Ze blijft wel begaan met haar ex-collega’s die nu terug hard aan het werk zijn. "Velen van hen zijn nog niet hersteld en zijn mentaal nog niet klaar voor deze tweede golf."

Ze roept dan ook iedereen op om zich zo goed mogelijk aan de maatregelen te houden. "Als we allemaal blijven verder doen zoals we nu doen zijn, gaan we er niet geraken."

Hoe is de situatie nu in de ziekenhuizen?

De drukte in de meeste Vlaamse ziekenhuizen valt voorlopig relatief mee. Al worden op veel plaatsen de niet-dringende ingrepen uitgesteld en zien ze zo goed als overal het aantal COVID-patiënten stelselmatig toenemen. Voorlopig levert dat vooral in Limburg problemen op. In het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk liggen de voor COVID-voorziene bedden op de intensieve zorg zo goed als vol.

Op andere plaatsen is wel nog plaats, al valt wel te horen dat "de situatie razendsnel verandert". Bij het UZ in Gent bijvoorbeeld is een lijst aangelegd met 170 studenten geneeskunde die kunnen inspringen als het te druk zou worden. Ook in andere ziekenhuizen worden de plannen stilaan uitgerold om een versnelling hoger te schakelen.

In Brussel en vooral Wallonië is de situatie veel erger. De nog beschikbare bedden in Luik bijvoorbeeld zouden tegen het einde van de dag bezet kunnen zijn. "Het water staat ons aan de lippen", zegt ook Marc Noppen CEO van het UZ Brussel aan VRT NWS. "Voorlopig kunnen we het nog aan, maar dat kan elke dag kantelen."

Meest gelezen