Hunter Biden (links), Joe Biden (midden)

“Gelekte e-mails zoon Joe Biden Russische desinformatie”

Volgens vijftig voormalige topfiguren van de Amerikaanse inlichtingendiensten lijkt het er sterk op dat gelekte e-mails die zouden komen van Hunter Biden, zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden, "een Russische campagne" zijn. Uit de omstreden e-mails zou blijken dat Hunter Biden corrupt is.  

Vorige week pakte een Amerikaanse tabloid, The New York Post, uit met het verhaal over een reeks e-mails die zouden zijn gevonden op een laptop van Hunter Biden. Een medewerker van Biden had die laptop voor herstelling achtergelaten in een winkel, maar nadien nooit meer opgehaald. De mails zouden aantonen dat Joe Biden zijn positie als vicepresident misbruikte om zijn zoon rijker te maken.

Het was de persoonlijke advocaat van Donald Trump, Rudy Giuliani, die ze aan The New York Post had bezorgd. 

(lees verder onder de foto)

Rudy Giuliani (links); Donald Trump (rechts), archieffoto augustus 2020
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

“Rusland wil politieke chaos creëren in de VS”

Voormalige topfiguren van de inlichtingendiensten zeggen nu dat ze "verschillende elementen" zien die in de richting van Russische betrokkenheid wijzen. Onder hen zijn ex-directeurs van de CIA, onder wie Leon Panetta, John Brennan en Mike Hayden.

Het zou "in lijn met de Russische doelstellingen" zijn om "politieke chaos" te creëren in de Verenigde Staten, en om de kandidatuur van Joe Biden te ondermijnen en Donald Trump te helpen, luidt het.

Toch zijn er volgens de topfiguren geen harde bewijzen dat Rusland achter het lek zou zitten. 

Meest gelezen