Antwerpse haven ontevreden met escaperoom over drugssmokkel, zaakvoerder verbaasd: “Havenbedrijf en politie zijn hier zelf al op teambuilding geweest”

De Antwerpse havenwereld is ontevreden over een escaperoom over drugssmokkel in de Antwerpse haven. Het doel van het spel is om binnen het uur drugs te verschepen van de haven naar andere delen in de wereld. “Een verkeerd signaal”, vinden ze bij de haven. Volgens de eigenaar is er niets aan de hand. “De actualiteit heeft ons helaas ingehaald, want dit concept bestaat al drie jaar”, klinkt het.

Escaperooms zijn al een tijdje hip. Het is een spel waarbij je samen met je vrienden in een ruimte wordt opgesloten. Door samen te werken en opdrachten te doen, kan je weer de vrijheid tegemoet.

Escaperooms hebben verschillende thema’s: van een moord oplossen tot ontsnappen aan aliens, je kan het zo gek niet bedenken. Aan de Rijnkaai in Antwerpen vind je "Cargo Clandestino". Hier krijgen spelers een uur de tijd om een lading drugs in de Antwerpse haven te vinden en te verschepen naar andere plekken in de wereld. Lukt dat niet, vallen ze in de handen van de politie.

"Verkeerd signaal"

De Antwerpse havenwereld is niet blij met dit thema. “Een verkeerd signaal”, zegt Bernard Moyson, voorzitter van werkgeversorganisatie Alfaport Voka in Gazet van Antwerpen. Volgens de organisatie doen ze er alles aan om drugsbendes op te sporen en ze vinden het verkeerd dat je in het spel net beloond wordt als je drugs ongezien kan verschepen.

Volgens de uitbaters van "Cargo Clandestino" is het allemaal niet slecht bedoeld. “Het is een universeel onderwerp”, zegt Chung Hei Wong van "Cargo Clandestino" bij Radio 2 Antwerpen. “Drugs en de haven zullen altijd wel aan elkaar gekoppeld worden. Alleen heeft de actualiteit ons concept ingehaald. De laatste tijd is de "war on drugs" niet uit de media weg te slaan, maar onze escaperoom bestaat al zo’n drie jaar.”

De laatste tijd is de "war on drugs" niet uit de media weg te slaan, maar onze escaperoom bestaat al 3 jaar.
Chung Hei Wong van "Cargo Clandestino"

Volgens Wong krijgen ze veel positieve reacties op de escaperoom. “Het is een spel dat tot de verbeelding spreekt. Als we moeten stoppen met zulke boeiende thema’s te behandelen, dan moeten we ook niets meer doen rond bankovervallen of een moord die moet opgelost worden.”

Havenschepen Annick De Ridder vindt dat de uitbaters van de escaperoom andere, boeiende thema’s rond de haven hadden kunnen gebruiken voor hun spel, zoals innovatie of tewerkstelling. “Die ideeën mag de schepen gerust bij ons komen voorstellen”, lacht Wong. “Opmerkelijk is wel dat ze nu pas hun verontwaardiging uiten. Zowel de politie als werknemers van het Havenbedrijf zijn hier al eens op teambuilding geweest.”

Foto uit de escaperoom 'Cargo Clandestino'

Meest gelezen