De Jeffrey-asbestmijn nabij Asbestos, ooit de grootste asbestmijn ter wereld.
AFP or licensors

Canadese mijnstadje Asbestos gooit link met asbest overboord en heet voortaan Val-des-Sources

Ooit lag er de grootste asbestmijn ter wereld. Nu die gesloten is, wil het Canadese stadje Asbestos af van de negatieve reputatie die asbest heeft. En dus verandert het zijn naam in Val-des-Sources. De nieuwe, "inspirerende" naam moet meer buitenlandse investeringen aantrekken.

Asbestos is een stadje van bijna 7.000 inwoners in de Canadese provincie Québec, zo'n 150 kilometer ten oosten van Montréal. Het kreeg zijn huidige naam - Asbestos is het Engelse woord voor asbest - in de 19e eeuw, verwijzend naar de Jeffrey-mijn, ooit de grootste asbestmijn ter wereld. In 2012 werd de mijn gesloten.

Nu er aan het mijnverleden een einde is gekomen en asbest als bouwmateriaal erg omstreden is, wegens onder meer kankerverwekkend, wil het stadje af van zijn naam. De negatieve bijklank van die naam staat buitenlandse investeringen in de weg, is de redenering.

De zoektocht naar een nieuwe naam startte eind vorig jaar. Die moest de geschiedenis van de stad illustreren, maar dan zonder link met asbest. De naam moest ook verbindend zijn én in het Frans. In een referendum waarbij alle inwoners vanaf 14 jaar mochten stemmen, werd uiteindelijk voor Val-des-Sources gekozen (de Vallei der Bronnen).

Een "inspirerende naam voor de toekomst", reageerde burgemeester Hugues Grimard. Wellicht zal het stadje eind dit jaar officieel van naam veranderen, als alle juridische stappen zijn doorlopen. "Het zal dan een mooi kerstgeschenk zijn."

Meest gelezen