AFP or licensors

Congo: Beni vreest voor nieuwe golf van geweld na massale   gevangenisontsnapping

In Beni, een grote handelsstad in de Congolese provincie Noord-Kivu, zijn vanmorgen vroeg zowat 1.300 gevangenen ontsnapt. Dat gebeurde nadat de militie ADF eerst een legerpost en dan de gevangenis zelf aanviel. De aanval is opgeëist door islamistische terreurgroep IS. Maar die heeft al herhaaldelijk aanvallen van AFD naar zich toegetrokken. Het is niet de eerste onstnapping in Beni. Opnieuw dreigt het geweld in de streek te escaleren. 

In de overbevolkte gevangenis van Beni zaten volgens Congolese media 1.455 gevangenen. Bij hen waren misdadigers, maar vooral ook leden van de beruchte militie ADF (Allied Democratic Forces), die vanuit Oeganda de regio al jaren onveilig maken. Vanmorgen, voor dag en dauw,  vielen militieleden eerst de legerpost op de heuvel aan en daarna bestormden ze de gevangenis zelf. De meeste gevangenen gingen op de loop. Twee van hen werden doodgeschoten en 14 anderen ingerekend. De burgemeester van Beni heeft de bevolking opgeroepen om mee de anderen op te sporen. 

vrees voor nieuwe ontsporing

Het is niet de eerste keer dat er massaal gevangenen ontsnappen uit de gevangenis van Beni. In juni 2017 konden ook al eens meer dan 900 gevangenen vluchten toen het gebouw werd aangevallen. Volgens de burgemeester van Beni waren er de voorbije dagen geruchten dat ADF-leden een nieuwe ontsnapping aan het voorbereiden waren. 

Beni en omstreken wordt al meer dan 6 jaar geteisterd door de beruchte militie die vanuit buurland Oeganda aanvallen uitvoert op dorpen, steden en scholen. Een jaar geleden lanceerde het Congolese leger samen met de VN-missie Monusco een offensief tegen hun stellingen. Daardoor splitste de militie op in kleinere, mobiele groepen, die zich verscholen houden in het oerwoud in de grensstreek. Ze blijven aanvallen uitvoeren op burgers. 

De ebola-epidemie van vorig jaar maakte het allemaal nog erger. Beni kwam in het epicentrum te liggen van zowel de ziekte als de onveiligheid. (Lees verder onder de foto.)

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Machtsoverdracht of machtsspel?

Mogelijk heeft de gevangenisuitbraak ook te maken met twee gebeurtenissen van de voorbije dagen. Vorige donderdag ging de commandant van de interventiebrigade van de VN-missie MONUSCO samen met een Congolese legerchef naar de getroffen grensstreek. Hij kondigde aan dat de gemengde brigades zouden worden versterkt om de onveiligheid te verminderen. 

Zo zijn er door het geweld pas nog meer dan 50 scholen in het grensgebied ontruimd en hervestigd, omdat het er te onveilig werd. De scholen in zijn ook al een toevluchtsoord voor mensen op de vlucht. Misschien hebben de rebellen die militaire versterkingen niet afgewacht. 

Een ander knipperlicht is de nakende terugtrekking van de VN-missie. Gisteren tekenden de Congolese regering en de VN-gezant in Congo, David MacLachlan-Karr, een document voor de geleidelijke strategische terugtrekking van MONUSCO. De tekst ging meteen naar de VN-Veiligheidsraad in New York. De VN-Blauwhelmen, die al sinds 1999 in Congo aanwezig zijn, zijn er tot nogtoe niet in geslaagd de Congolese burgers afdoend te beschermen. Of het Congolese leger dat wel kan, is een andere vraag. 

Meest gelezen