Coronacommissaris Pedro Facon.

Coronacommissaris Pedro Facon over aangepast testbeleid: "Als patiënten te lang moeten wachten, is een test waardeloos"

Plots moet u niet meer getest worden als u uit een rode zone komt of contact gehad heeft met iemand die besmet is met het coronavirus en u geen symptomen heeft. Hoe krijg je dat uitgelegd als heel onze coronastrategie op die massale testen gebaseerd was? De labo's zijn verzadigd, zegt de nieuwe coronacommissaris Pedro Facon. "We moeten ervoor kunnen zorgen dat de resultaten er snel genoeg zijn om er iets mee te kunnen doen."

Voor het eerst sinds zijn aanstelling een kleine twee weken geleden voert coronacommissaris Pedro Facon het woord. En meteen mag de topambtenaar een beslissing komen uitleggen, die, zo merken wij ook in onze mailboxen, tot veel onbegrip leidt. Want hoe leg je uit dat onze strategie eerst gericht was op zoveel mogelijk testen en dat we nu toch weer selectiever te werk gaan?

Facon wijst erop dat de testcapaciteit van 's lands labo's de voorbije maanden fors is opgetrokken, van 4.000 per dag in maart naar soms tot 70.000 per dag in de voorbije week. Alleen kunnen daardoor de labo's niet meer volgen.

"Momenteel kunnen onze labo's maar 60.000 tot 65.000 tests aan. Doe je er meer, dan moeten patiënten te lang wachten op het resultaat. Dat heeft helemaal geen zin. Dan is de hele opbrengst van die test waardeloos. We moeten ervoor zorgen zorgen dat de resultaten snel genoeg ter beschikking zijn om er iets mee te kunnen doen."

Sneltests

Hadden we dat dan niet zien aankomen? "We hebben de labocapaciteit meer dan vertienvoudigd, dat wil ik toch onderstrepen. Maar het is nog niet genoeg. Je kunt de labocapaciteit niet van de ene dag op de andere opdrijven. Dat vereist aankopen, aanpassingen in labo's, voldoende competent personeel, reagentia die we voortdurend moeten kunnen laten aanleveren. Een goed crisisbeheer sluit daar de ogen niet voor. Dat houdt rekening met alle realiteiten."

Herbeluister hier het gesprek met Facon in "De ochtend" op Radio 1:

Als het brandt, moet je blussen. Dus wij zitten nu geen ingewikkelde organigrammen te tekenen

Coronacommissaris Pedro Facon

Tot midden november moet het dus even anders. Volgens Facon zal de testcapaciteit in de komende maanden nog verder worden opgetrokken, tot 100.000 tegen het einde van het jaar. Dan zal er ook op verschillende manier worden getest: de gebruikelijke tests (de zogenoemde "PCR-tests") zullen worden aangevuld met sneltests.

(Lees verder onder de foto)

Die laatste zijn intussen aangekocht, maar nog niet in gebruik. Waarom duurt dat zo lang? "Het is meer dan enkel aankopen: het personeel moet goed getraind zijn, de resultaten moeten in dezelfde databanken belanden voor de contactopvolging, ... Eerst moet de hele logistiek in orde zijn. We proberen het goed te doen."

Orde scheppen

Facon laat zich niet verleiden tot kritiek op het gevoerde beleid. "Het is niet aan mij om goede en slechte punten uit te delen. Ik moet positieve voorstellen doen en advies geven aan alle ministers. Daaraan zullen wij werken. Die grote beleidsevaluatie moet niet door ons gebeuren."

Wel probeert hij de komende weken en maanden enige orde te scheppen in de tientallen organen die het coronabeleid mee vormgeven. "De eerste opdracht is daar iedereen zijn rol correct laten spelen. De coherentie tussen de vele taskforces is wat verloren gegaan. Soms doen ze dubbel werk, soms weten ze niet wat de andere aan het doen is. Het is mijn uitdrukkelijke opdracht om daarover met bepaalde voorstellen te komen.

Toch benadrukt hij dat dat iets is voor als de coronacijfers wat meer onder controle zijn. "Als het brandt, moet je blussen. Dus wij zitten nu geen ingewikkelde organigrammen te tekenen."

En die barometer?

En dan is er nog die coronabarometer, die de leidraad zou moeten vormen voor de komende coronamaatregelen of versoepelingen. Waar blijft die? Volgens Facon wordt daar deze week aan verder gewerkt. 

Wanneer alle elementen op de juiste plaats klaar zijn, zullen wij die barometer communiceren

Coronacommissaris Pedro Facon

"Bovendien is er ook afgesproken om de aandacht nu te laten gaan naar de genomen maatregelen. Dus wanneer alle elementen op de juiste plaats klaar zijn, zullen wij die barometer communiceren. Die zal een belangrijke rol kunnen spelen in de motivatie om terug te keren naar lagere alarmniveaus."

Meest gelezen