Facebook: College Essen

Directeur college Essen over code oranje voor onderwijs: “Belangrijk dat iedereen mag blijven komen”

In het College van Essen zijn ze tevreden dat leerlingen ook in code oranje zo veel mogelijk naar school kunnen komen. Alle scholen in Vlaanderen moeten tegen de herfstvakantie naar die verhoogde kleurcode overgeschakeld zijn. “Alleen wanneer de meerderheid van de leerlingen thuis in quarantaine zit, zullen we wellicht op afstandsonderwijs moeten overschakelen”, klinkt het bij het College.

Uiterlijk tegen de herfstvakantie moeten alle Vlaamse scholen schakelen naar code oranje. Deze beslissing kwam uit het onderwijsoverleg dat tot diep in de nacht duurde. Belangrijk is dat ook in code oranje alle leerlingen voltijds les kunnen blijven volgen.

“Met die beslissing zijn we zeer tevreden”, zegt Dirk Goorden, directeur van het College in Essen. “Zowel de leerlingen als de leerkrachten willen graag voltijds naar school blijven komen. Vorig schooljaar zijn er leerlingen die bijna zes maanden geen les hebben gehad. Het feit dat ze nu wel mogen blijven komen, zal iedereen steunen. Maar het moet natuurlijk wel veilig blijven.”

Er zijn leerlingen die vorig schooljaar zes maanden geen les hebben gehad. Het feit dat ze nu wel mogen blijven komen, zal iedereen steunen

Dirk Goorden, directeur College Essen

Afstandsonderwijs

In sommige gevallen kunnen scholen er toch voor kiezen om leerlingen vanaf het derde middelbaar afstandsonderwijs te geven. “We hebben in het verleden al eens gehad dat zo’n vier of vijf leerlingen thuis moesten blijven, omdat ze in contact waren gekomen met een besmet persoon. Zij konden dan via de computer of via een tablet de lessen volgen, terwijl de rest van de leerlingen gewoon in de klas zat. Als de overgrote meerderheid van de leerlingen thuis in quarantaine moet blijven, dan moeten we nadenken om iedereen van die klas afstandsonderwijs te geven”, zegt Goorden.

Mondmaskerplicht

Bij code oranje zullen alle leerlingen van de middelbare school ook tijdens de pauze hun mondmasker moeten dragen, tenzij ze anderhalve meter afstand kunnen houden van elkaar. Tot nu toe was dat enkel verplicht tijdens de lessen.  

“We zien dat onze leerlingen tot nu toe hun masker binnen altijd zeer goed dragen, maar buiten zetten ze het al eens graag af om iets te eten of te drinken of om te sporten. Onze school bevindt zich op een groot domein. We gaan nu bekijken of er toch plaatsen zijn waar leerlingen op een veilige afstand van elkaar dat mondmasker toch al eens kunnen afzetten”, besluit Goorden.

Meest gelezen