VRT NWS

Internationale conferentie voor hongerlijdende Sahelbevolking levert 1,45 miljard euro op, België draagt 8 miljoen bij

De Verenigde Naties hebben vandaag een internationale donorconferentie gehouden voor hulp aan drie Sahellanden die in een humanitaire crisis verkeren: Mali, Niger en Burkina Faso. De deelnemers aan de conferentie beloven in totaal 1,7 miljard dollar (1,45 miljard euro) vrij te maken voor noodhulp. Naast geld inzamelen wil de VN de internationale gemeenschap ook bewust maken van de onderliggende oorzaken.

De virtuele donorconferentie is georganiseerd door Denemarken, Duitsland, de Europese Unie en de Verenigde Naties. De landen en internationale organisaties willen zowel humanitaire hulp als politieke toezeggingen mobiliseren voor de humanitaire uitdagingen en de groeiende behoeften in de Sahelregio.

Met name in Mali, Niger en Burkina Faso hebben meer dan 13 miljoen mensen dringend behoefte aan humanitaire hulp. Dat zijn 5 miljoen mensen meer dan in het begin van dit jaar geschat werd.

Natuurgeweld als gevolg van de klimaatverandering en ook terrorisme en ander geweld maken de bevolking uiterst kwetsbaar. De coronapandemie doet daar nog een schep bovenop. In de grensoverschrijdende regio Burkina Faso, Mali en Niger is het aantal ontheemden in minder dan twee jaar tijd gestegen van 70.000 tot 1,4 miljoen en nemen de schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht, waaronder geweld tegen vrouwen en kinderen, toe. Naar schatting 6 miljoen mensen zijn in extreme armoede vervallen.

Grote donoren zijn onder meer Zwitserland, de VS, Denemarken en Duitsland. De Europese Unie belooft 43 miljoen euro te zullen vrijmaken, voor noodhulp en ontwikkelingshulp. België trekt zelf nog eens 8 miljoen euro uit. Dat heeft staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (SP.A) bekendgemaakt. 2,5 miljoen is bestemd voor Mali, 2,5 miljoen voor Niger en 3 miljoen voor Burkina Faso. Het geld wordt verdeeld via het Internationale Rode Kruis en het Hoog Commisariaat voor de Vluchtelingen van de VN. Met de reeds bevestigde 10 miljoen voor deze drie landen komt de totale Belgische humanitaire hulp aan de regio in 2020 op 18 miljoen euro. 

De organisatoren willen niet enkel geld inzamelen, maar de internationale gemeenschap ook bewust maken van de onderliggende oorzaken van de ellende in de Sahel: toenemende onveiligheid, conflicten, zwak bestuur en een gebrek aan ontwikkeling. De huidige situatie in de Sahel is het gevolg van het feit dat deze oorzaken niet of slecht aangepakt worden, aldus de VN. Kitir onderschrijft die gedachte: "Humanitaire hulp redt levens, maar om een duurzaam einde te maken aan het lijden van de getroffen bevolking zijn politieke en langetermijnoplossingen nodig."

Bekijk een reportage van onze Afrikajournalist Stijn Vercruysse in Burkina Faso (Terzake, 19/10/2020):

Videospeler inladen...

Meest gelezen