AP

Deense "duikbootmoordenaar" Peter Madsen ontsnapt (even) uit de gevangenis 

De Deense "duikbootmoordenaar" Peter Madsen is vanmorgen ontsnapt uit de Herstedvester-gevangenis in Albertslund, Denemarken. Hij werd even later gelokaliseerd door de politie. Madsen, die bekend was als uitvinder, zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall.

Vanochtend bedreigde Peter Madsen een medewerker in de Herstedvester-gevangenis in Albertslund, Denemarken. Gewapend met iets wat op een pistool lijkt en met een "riemachtig voorwerp" om zijn buik, kon Madsen uit de gevangenis ontsnappen. 

Madsen was slechts kortstondig op vrije voeten. Hij werd opgepakt toen hij in een bestelwagen wilde springen. Op zo’n 500 meter van de gevangenis werd Madsen door de politie onderschept. De politie dreef hem tegen een hek en hield hem een tijd onder schot. 

De politie deed beroep op de ontmijningsdienst om er zeker van te zijn dat zijn gordel niet echt explosief was. Rond 13 uur was de arrestatie van Madsen afgelopen. "Niets wijst erop dat er explosieven in de gordel zaten", zei politie-inspecteur Mogens Lauridsen.

Volgens de Deense krant Ekstra Bladet zou Madsen al eerder in een isolatiecel zijn geplaatst wegens mogelijke ontsnappingsplannen.

De politie dreef Madsen tegen een hek. Bekijk hier beelden van de politieactie (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De 49-jarige Deense uitvinder Peter Madsen zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall in 2017. De journaliste reisde voor een artikel mee in de duikboot van de uitvinder. Drie jaar geleden op 10 augustus verdween ze. Ze werd voor het laatst gezien op de duikboot van Madsen. Hij vermoordde haar aan boord. De gruwelijke zaak deed destijds veel stof opwaaien. 

Meest gelezen