Wintereditie Antwerpse Sinksenfoor afgelast, foorkramers teleurgesteld: “Als pretparken open mogen, waarom wij niet?”

De wintereditie van de Sinksenfoor in Antwerpen gaat nu toch niet door. Dat heeft het stadsbestuur beslist. “Met de verstrengde coronamaatregelen in ons achterhoofd, kunnen we de foor niet op een veilige manier en niet rendabel organiseren”, klinkt het. Bij de foorkramers komt het nieuws hard binnen. “Achter de foor gaan gezinnen schuil die nu hun broodwinning verliezen”, zegt Jean François Vlasselaers, woordvoerder van de Sinksenfoor.

De Sinksenfoor in Antwerpen werd in juni geannuleerd, omdat het door de opgelegde coronamaatregelen niet mogelijk was om een kermis te organiseren. Bij de annulatie, beloofde het Antwerpse stadsbestuur om na te denken over een wintereditie van de traditionele Antwerpse kermis. Die zou er komen vanaf 21 november op Spoor Oost in Borgerhout.  

Met zo'n beperkt publiek in zo'n grote ruimte als Park Spoor Oost? Dan kan je al evengoed verstoppertje spelen

Peter Wouters, schepen bevoegd voor Foren (N-VA)

“De laatste maanden hebben we verschillende scenario’s op tafel gelegd om de Sinksenfoor toch mogelijk te maken”, zegt schepen Peter Wouters (N-VA). “We gingen werken met verschillende delen waar telkens 400 mensen per keer welkom waren.” Sinds begin deze week zijn de coronamaatregelen echter aangescherpt. Kermissen mogen nog plaatsvinden, maar met niet meer dan 200 bezoekers per keer.

“Dat is voor de foorkramers niet langer rendabel”, aldus Wouters. “Op een gewone kermisdag ontvangen we zo’n 30.000 bezoeker. Dat kun je niet opdelen in blokken van 200 man. En zo’n beperkt publiek in een ruimte als Park Spoor Oost, dan kan je al evengoed verstoppertje spelen.”

Wij Foorkramers worden nog maar eens geviseerd. Er is geen enkel bewijs dat de sterke groei van het aantal coronabesmettingen te wijten is aan kermissen die georganiseerd werden

Jean François Vlasselaers, woordvoerder van de Sinksenfoor

"Vrees voor toekomst

Voor de foorkramers is deze afgelasting geen goed nieuws. “Dit is een harde noot om te kraken”, zegt Jean François Vlasselaers, woordvoerder van de Sinksenfoor. “Wij Foorkramers worden nog maar eens geviseerd. Niet alleen in Antwerpen, maar federaal. Er is geen enkel bewijs dat de sterke groei van het aantal coronabesmettingen te wijten is aan kermissen die georganiseerd werden. Ik begrijp dat een harde aanpak nodig is, maar enkel voor diegene die de regels niet respecteren. Als de pretparken open mogen zijn, waarom wij dan niet?”

Vooral financieel is het voor de foorkramers een zware dobber. “Achter de foor gaan gezinnen schuil die nu hun broodwinning verliezen. Ik vrees voor de toekomst van onze sector.”

Meest gelezen