Minister Vandenbroucke (SP.A) over nieuwe teststrategie: "Je moet het haalbaar houden in deze ernstige situatie"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zegt dat ons land zijn teststrategie wel moet bijsturen om het haalbaar te houden. Eerder raakte bekend dat je je niet meer moet laten testen als je een risicocontact hebt gehad met een besmette persoon of als je terugkeert uit een rode zone, maar geen symptomen vertoont.  

"We testen méér dan in andere landen", aldus Vandenbroucke. "Tot nu toe hadden we qua tests een zeer brede en zeer ambitieuze strategie." Maar dit blijkt dus niet vol te houden. "We zijn onze huisartsen het leven onmogelijk aan het maken - die mensen moeten hun gewone werk ook nog kunnen doen - en de labo's moeten de grondstoffen nog kunnen kopen. Je moet het dus haalbaar kunnen houden in deze zeer ernstige situatie."

En dus moeten er prioriteiten worden gesteld: tests voor mensen met symptomen, voor groepen mensen waarbij er uitbraken zijn (bvb. in woonzorgcentra of voetbalploegen) en preventieve tests voor wie in een woonzorgcentrum of in een ziekenhuis wordt opgenomen.

Het is nu écht wel alle hens aan dek

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

Maar waren die tests niet onze verdedigingsmuur tegen het virus? "Ik kan maar één ding zeggen: de mensen moeten in godsnaam supervoorzichtig zijn", antwoordt Vandenbroucke. "Het is nu écht wel alle hens aan dek hoor, want als de dijken inderdaad breken, gaan de ziekenhuizen vollopen en zal het gewone werk dat de ziekenhuizen moeten doen compleet vastlopen."

De minister biedt toch enig perspectief. "Ik denk dat we binnen enkele dagen een ombuiging kunnen zien als we met zijn allen supervoorzichtig worden en stoppen met achterhoedediscussies." Ook voor de jeugd heeft hij een boodschap. "Voorzichtig zijn is geen teken van flauwheid of zwakte: dat is gewoon slim omgaan met je eigen lichaam." 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) geeft meer uitleg in “Het Journaal” (lees voort onder de video): 

Videospeler inladen...

We gaan niet morgen of overmorgen bezig zijn met sneltests

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

In verband met sneltests of speekseltests maken we ons best niet al te veel illusies. "We gaan niet morgen of overmorgen bezig zijn met sneltests. Ook in andere landen is men in de praktijk zeer omzichtig." Vandenbroucke denkt dat het nog enkele weken duurt voor die sneltests er effectief komen: hij wilde eerst en vooral zeker zijn dat de juiste tests worden gebruikt, de hele software om de resultaten te verzamelen moet op punt worden gesteld en mensen moeten weten hoe het werkt. "Ik heb er besteld: een half miljoen, met bovendien een belangrijke uitbreidingsoptie."

"Hetzelfde voor de speekseltest. Het is heel veelbelovend wat er zich wetenschappelijk aan het ontwikkelen is inzake testen, maar denk niet dat speekseltesten binnen enkele weken operationeel zullen zijn."

Ik wil wel waarschuwen voor zelfingenomenheid in Vlaanderen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

Intussen blijft het aantal ziekenhuisopnames maar stijgen. "Inderdaad zeer verontrustend", geeft Vandenbroucke toe.

Vooral in de Waalse ziekenhuizen is de toestand penibel. "Maar ik wil wel waarschuwen voor zelfingenomenheid in Vlaanderen", aldus de minister. "Als ik kijk naar de Antwerpse of de Mechelse cijfers - om nog te zwijgen over Vilvoorde - dan zijn dat bijzonder slechte cijfers."

"Het is een echte tsunami die dreigt. Als die echt gaat inbeuken op de artsen, de zorginstellingen en de ziekenhuizen, dan is een ramp niet te overzien."

Meest gelezen