Foto: Belga

Jobkantoor uit Dendermonde start met wandelsollicitatie: "Mensen zijn videogesprekken beu"

In Dendermonde begint een jobkantoor met een alternatief voor online sollicitatiegesprekken: de wandelsollicitatie. Ze nodigen kandidaten uit en doen het jobinterview buiten, tijdens een wandeling: “Nu de coronaregels verscherpen moet iedereen opnieuw meer videobellen, wij komen met iets anders", vertelt verantwoordelijk Anja Warrot bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Nu telewerken opnieuw de regel is, moeten ook sollicitatiegesprekken zoveel mogelijk online doorgaan. Het selectiekantoor "Van A naar BETER" uit Dendermonde heeft daar een alternatief voor. Sinds kort kan je daar ook terecht voor een wandelsollicitatie. Onder de slogan "Let’s walk en talk" nodigen ze een sollicitant uit voor een wandeling en houden ze intussen het sollicitatiegesprek. “Eerst hebben we een telefonisch gesprek met de kandidaat”, legt Anja Warrot uit. “Na een positieve evaluatie plannen we een wandelafspraak voor de echte sollicitatie.” De kandidaat kan kiezen voor een wandeling dichtbij huis of een wandeling in de buurt van het kantoor in Dendermonde. “We hebben hier een mooie wandelroute van 4 kilometer, goed voor een gesprek van ongeveer een uur.” 

"Online zie je geen non-verbale communicatie"

Wandelsollicitatiegesprekken hebben veel voordelen, vindt Warrot. “Tijdens een videosollicitatie dreigt de non-verbale communicatie verloren te gaan, dat heb je bij een fysiek gesprek niet. Je kan de kandidaat beter peilen als je hem of haar echt ziet. Daarnaast heb je een leuke babbel in de gezonde buitenlucht, wat zeker welkom is in deze tijden.” 

Onze interviewers nemen een notitieboekje mee op de wandeling 

Anja Warot van interimbureau "Van A naar BETER"

Warrot ziet ook wel enkele hindernissen in de openluchtsollicitatie. “De recruiters moeten natuurlijk een verslag maken van het gesprek. We raden hen daarom aan om een notitieboekje mee te nemen en tijdens de wandeling een aantal kernwoorden op te schrijven. Nadien voorzien we tijd om het sollicitatiegesprek verder uit te schrijven.” 

Daarnaast vindt Warrot het ook heel belangrijk om haar personeel in beweging te houden tijdens deze periode. “Als recruiter spendeer je vaak uren achter je computer op zoek naar goede kandidaten. Daartussen even bewegen kan helpen om het hoofd even leeg te maken. Ook de kantoorhond zal blij zijn als hij even mee mag op wandeling.”

Meest gelezen