Videospeler inladen...

Directeur Federale Gerechtelijke Politie: "Georganiseerde misdaad kreeg minder aandacht door terreur"

De strijd tegen de georganiseerde misdaad is de laatste jaren ondergesneeuwd door de terreurproblematiek. Dat zegt Eric Snoeck, directeur-generaal van de Federale Gerechtelijke Politie, aan VRT NWS. De georganiseerde misdaad - drugsinvoer, mensenhandel en cybercriminaliteit - moet voor hem dan ook dé prioriteit worden. Dat de regering daarvoor extra geld uittrekt, noemt hij goed nieuws, maar hij betwijfelt of dat voldoende zal zijn.

"Het is een feit dat het hele staatsapparaat - gaande van justitie tot politie - de laatste jaren zeer sterk beïnvloed is door het terrorisme", zegt Snoeck in een gesprek met VRT NWS en RTBF. "Maar we moeten toegeven dat de aandacht voor de georganiseerde criminaliteit een beetje minder is geweest."

We spreken effectief over winsten van miljarden per jaar, alleen al voor de drugshandel

Eric Snoeck (Federale Gerechtelijke Politie)

Granaten in de straten van Antwerpen, ontvoeringen van minderjarigen (zoals onlangs in Limburg), afrekeningen in het Italiaanse milieu in Luik: de georganiseerde misdaad laat zich nochtans niet onbetuigd. "Dit is een zeer grote uitdaging voor ons en voor de staat in het algemeen", zegt Snoeck. Volgens hem wast de georganiseerde misdaad gigantische winsten wit door ze te injecteren in de reguliere economie. "We spreken effectief over winsten van miljarden per jaar, alleen al voor de drugshandel", zegt Snoeck.

Wie illegale winst zegt, zegt ook inkomensverlies voor de schatkist. "Het is geld dat in de legale economie wordt gepompt, bijvoorbeeld door het aankopen van luxeproducten, of via wereldwijde financiële transacties", aldus Eric Snoeck.

Bekijk hieronder het videofragment waarin Eric Snoeck het heeft over de georganiseerde misdaad in ons land en lees verder:

Videospeler inladen...

In de huidige toestand van de economie kunnen we tevreden zijn dat er een extra inspanning gebeurt

Eric Snoeck (Federale Gerechtelijke Politie)

Werk op de plank voor justitie en politie, dus. Dat beseft ook de nieuwe federale regering, die 100 miljoen per jaar extra uittrekt. "Die inhaalbeweging is van cruciaal belang, zeker voor justitie", zegt Snoeck. Hij heeft het over een nijpend tekort aan gespecialiseerde magistraten.

"Specifiek voor de Federale Gerechtelijke Politie missen we inderdaad mensen, onderzoekers, maar ook mensen die met technologie kunnen omgaan. Specifieke profielen, dus." En dat is niet alles. "Ten tweede missen we ook de tools, de software om met big data te kunnen omgaan en analyses uit te voeren."

Is die 100 miljoen extra wel genoeg? "Het is al iets. In de huidige toestand van de economie kunnen we tevreden zijn dat er een extra inspanning gebeurt." Eric Snoeck heeft het over "een inhaalbeweging van het allergrootste belang". "Of dat zal volstaan, weet ik niet." Efficiënt en doelgericht investeren is de boodschap. 

"Wij missen nog 600 à 700 gespecialiseerde onderzoekers bij de Federale Gerechtelijke Politie", geeft Snoeck nog mee. 

Bekijk hieronder het videofragment waarin Eric Snoeck het heeft over de noden van zijn dienst:

Videospeler inladen...

Meest gelezen