Facebook

#jesuisleon en theelichtjes: steunacties voor huisdokter die een 100-tal patiënten mogelijk besmette met corona

Er zijn een aantal steunacties op poten gezet voor de huisdokter uit Kruisem die mogelijk een 100-tal patiënten besmet heeft met het coronavirus. De dokter had niet altijd een mondmasker aan tijdens consultaties, en bleek later corona te hebben, waardoor een 100-tal patiënten getest moeten worden op het virus. Veel mensen reageren verbolgen, maar er zijn ook inwoners die de huisarts steunen.

Een van de mensen die de dokter een warm hart toedraagt is Jacques Dhondt, vriend van de huisarts en directeur van een basisschool. Hij heeft een Facebookevent aangemaakt als steunactie: "Wij weten allemaal dat hij een fout heeft gemaakt, maar we willen hem niet laten vallen. We mogen niet fysiek samenkomen, maar door zogezegd aanwezig te zijn op dit event, kunnen we onze steun tonen aan de mens achter de dokter zodat hij zich niet zo alleen moet voelen", legt Dhondt uit. 

We weten allemaal dat hij een fout heeft gemaakt, maar we willen hem niet laten vallen

Jacques Dhondt, inwoner van Ouwegem

Consultaties

Er zijn natuurlijk voor -en tegenstanders bij de steunbetuigingen. Want toen de dokter besmet bleek te zijn met het virus, heeft hij toch nog consultaties gedaan. Ook al was dat met een mondmasker, een goed idee was dat niet: "Ik weet dat hij er zelf diep van in de put zit. Hij moet nu eerst in het reine komen met zichzelf."

(lees verder onder de foto)

Facebook

Maar dat de dokter te hard wordt aangepakt, dát vindt Dhondt wel, want de dokter zou zelfs bedreigingen krijgen. "Hij wordt heel negatief beoordeeld, terwijl hij iemand is die normaal gezien zijn verantwoordelijkheid neemt. Er is hem nooit iets te veel geweest. Hij gaat zelfs 's nachts, in het weekend, of op feestdagen bij de mensen thuis als dat nodig zou zijn."

Ik weet dat hij er zelf diep van in de put zit. Nu moet hij eerst met zichzelf in het reine komen
Jacques Dhondt, inwoner van Ouwegem

Theelichtjes

Naast de Facebookpagina nam een jonge man het initiatief om theelichtjes voor de voordeur te zetten. Dat wordt massaal gedaan. Van de lichtjes worden foto's op sociale media gezet met de hashtag #jesuisleon. Dhondt legt uit: "Die lichtjes zijn niet alleen voor de dokter, maar ook voor alle mensen die in de zorgsector werken en waarvan we weten dat ze het nog heel hard te verduren gaan krijgen. We willen een lichtpuntje zijn in deze donkere tijden." 

Ondertussen zijn alle patiënten getest die bij de dokter langs geweest zijn. Zij wachten op hun resultaat. "We hopen dat er heel veel negatieve resultaten zullen zijn. Zo'n resultaat zal voor de dokter veel deugd doen."

Facebook

Meest gelezen