Ook zonder "Wild, Wild Miss West's Birthday Party" is realityster Kim Kardashian op haar 40e invloedrijker dan ooit

Met een "Wild, Wild Miss West's Birthday Party" en een cowgirl-jurk van de Franse modeontwerper Thierry Mugler, zo zou Kim Kardashian oorspronkelijk haar 40e verjaardag vieren. Tot het coronavirus roet in het eten gooide. Vandaag zal het een intiem feestje worden, met echtgenoot Kanye West en hun vier kinderen: North, Saint, Chicago en Psalm.  Al zijn er ook geruchten over een exclusief feest op een privé eiland.  Wie is deze wereldberoemde carrièrevrouw die er als geen ander in slaagt zichzelf en haar producten te verkopen? 

Kim Kardashian wordt vandaag 40.  Oorspronkelijk zou dat met een uitbundige "Wild, Wild Miss West's Birthday Party" met heel veel gasten gevierd worden. De coronacrisis steekt daar een stokje voor, hoewel de gespecialiseerde showbizzpers meent te weten dat ze haar verjaardag toch zou vieren met een select - meermaals op corona getest- clubje gasten op een afgelegen locatie die zelfs de gasten op dit moment nog niet zouden kennen. Ze zouden enkel weten op welk moment ze de privévlucht naar de bestemming moeten nemen. 

Zelfs wanneer u de roddelbladen niet leest is de kans bijzonder klein dat u haar naam nog nooit gehoord hebt of dat u niet weet dat ze een erg herkenbaar volumineus zitvlak heeft dat haar mee wereldberoemd gemaakt heeft. Kardashian is een van dé mediafenomen van deze tijd, een gewiekste zakenvrouw én advocaat in opleiding. 

Lees verder onder een recente Instagrampost waarin Kardashian in haar geheel eigen stijl de nieuwe collectie van Givenchy aanprijst: 

Kim wordt op 21 oktober 1980 geboren in Los Angeles. Ze is de tweede dochter van Kris Houghton en Robert Kardashian, die later bekend wordt als een van de advocaten die Amercian football-speler OJ Simpson (een goeie vriend) verdedigt die in 1995 beschuldigd wordt van de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend.  Kardashian en zijn vrouw scheiden in 1991. Kris hertrouwt met Olympisch kampioen Bruce Jenner, die een geslachtsoperatie onderging en sinds 2015 door het leven gaat als Caitlyn Jenner.  Door dat huwelijk krijgt Kim  er drie stiefbroers, een stiefzus en twee halfzussen (Kendall en Kylie) bij.

Haar vader vindt het altijd belangrijk dat zijn dochters (naast Kim zijn dat Kourtney en Khloé) financieel onafhankelijk zijn. Kim droomt er dan ook al van om zakenvrouw te worden.

Van realityster dankzij "KUWTK"...

Sinds 2007 is het dagelijkse leven van haar en haar familie te volgen in de realityreeks "Keeping up with the Kardashians" (KUWTK), een realityreeks die intussen in 165 landen wordt uitgezonden.  Kim Kardashian zelf weet de aandacht eerder al op zich te vestigen door een uitgelekte video waarin te zien is hoe ze seks heeft met rapper Ray J (de broer van r&b-zangeres Brandy) tijdens een vakantie in Mexico en een rolletje in de realityshow van haar vriendin Paris Hilton. Geregeld wordt er gesuggereerd dat de sekstape doelbewust door de familie Kardashian zelf gelekt zou zijn, maar dat wordt tot vandaag ontkend. 

Vorige maand maakte Kim Kardashian trouwens bekend dat de reeks er na  20 seizoenen (gespreid over 14 jaar) mee zal stoppen. 

Het is moeder/manager ("momanager") Kris Jenner die snel doorheeft dat de familie op een goudmijn zit. Zij behartigt sinds de start van de show de zakelijke belangen van haar zoon en vijf dochters en gaat aan de slag met gesponsorde posts. 

De show maakt van Kim Kardashian en haar zussen en halfzussen dan ook wereldsterren. In de beginjaren krijgen ze vaak de kritiek dat ze beroemd zijn omwille van hun beroemdheid, maar de familie slaagt er wel in om munt te slaan uit die bekendheid. 

... naar influencer en zakenvrouw...

De Kardashians bouwen een zakelijk imperium uit in de entertainment-, reclame-, merchandising-, mode- en cosmetica-industrie. Hun familienaam wordt een merknaam. 

Kim Kardashian lanceert al snel het cosmeticalabel KKW. Ze pakt uit met de spelletjesapp "Kim Kardashian: Hollywood", een gratis spel waarin je door middel van opdrachten kunt "leven" zoals Kim. Doel: zo rijk en populair mogelijk worden.  De winst komt uit aankopen die de spelers in de app doen. Kardashian is ook de oprichter van Skims, een label voor vormcorrigerend ondergoed in alle kleuren. In 2015 brengt ze Selfish uit, een boek van meer dan 447 pagina's, gevuld met selfies die haar fans en volgers een inkijk in haar leven bieden. 

Kim Kardashian heeft meer dan 190 miljoen volgers op Instagram en 67 miljoen volgers op Twitter.  De hele familie is samen goed voor meer dan 600 miljoen volgers op Instagram. Kardashian deelt "haar leven" met haar volgers op sociale media, met als ultieme doel er winst mee te maken. "Zij wist als eerste op grote schaal geld te verdienen als realityster, door er een adverteermodel van te maken", zei de Britse socioloog en cultuurcriticus Ellis Cashmore vorig jaar nog aan De Volkskrant.

"Ze begrijpt hoe ze consumenten subtiel kan beïnvloeden, simpelweg door te zeggen: 'Ik gebruik vandaag deze dagcrème.' Kim Kardashian weet ook dat je de band met fans kunt versterken door ze online rechtstreeks aan te spreken. In de sterk geïndividualiseerde westerse samenleving hechten mensen steeds meer waarde aan 'parasociale' relaties: eenzijdige relaties met beroemdheden. Bijna als geen ander kan Kim de illusie van nabijheid en intimiteit met haar fans creëren."

Bekijk hieronder een video waarin Kim Kardashian een reporter van het modeblad Vogue te woord staat bij haar thuis, ingericht door de Belg Axel Vervoordt: (en lees verder onder de video) 

... over Miss West....

In 2014 trouwt Kim met de Amerikaanse rapper Kanye West. Samen hebben ze vier kinderen: North (7), Saint (4) en Chicago (2) en Psalm (1). De jongste twee kinderen zijn van een draagmoeder. Daarvoor is Kardashian al getrouwd geweest met muziekproducent Damon Thomas en kortstondig met basketbalspeler Kris Humphries.  

Het huwelijk van Kardashian en West is voer voor de roddelbladen. Afgelopen zomer nog duiken er geruchten op dat het echtpaar op het punt zou staan om te scheiden.

Al verdedigt Kardashian haar echtgenoot ook nadat West zich kandidaat gesteld heeft (al dan niet als publiciteitsstunt?) om president van de VS te worden en daar meteen enkele opmerkelijke uitspraken aan toevoegt.  West schrijft op dat moment op Twitter dat hij probeert te scheiden van een - volgens hem - overspelige Kardashian, dat zijn schoonmoeder eigenlijk Kris "Jong-un" Jenner heet en dat ze geprobeerd hebben hem te laten opnemen in een psychiatrische instelling. "Zij die dicht bij Kanye staan, kennen zijn hart en begrijpen dat zijn woorden soms niet aansluiten bij zijn intenties", schrijft Kardashian in een reactie in haar Instagram-story waarin ze de uitspraken linkt aan zijn bipolaire stoornis. 

... tot invloedrijke advocate?

In oktober 2016 wordt Kardashian het slachtoffer van een gewapende overval. Vijf mannen, gekleed als politieagenten, vallen haar hotelkamer in Parijs binnen en nemen juwelen (totale waarde ruim 10 miljoen euro) mee. Een ingrijpende gebeurtenis die ertoe leidt dat Kardashian in de voetsporen van haar vader wil treden en ook advocaat wil worden. "In mijn jeugd ging ik al in zijn zaken snuffelen", zegt Kardashian in een interview dat deze maand in het blad Grazia verschijnt. "Hij zei me ooit: ik denk dat je hier goed in zou zijn. Maar ik denk ook dat het erg stressered en uitputtend is.  Dus als je een leven zonder stress wil, ga je best geen rechten studeren. Toch zou hij dit fantastisch gevonden hebben. Hij zou mijn studiemaatje geweest zijn."

Als alles goed gaat, heeft ze binnen twee jaar haar diploma als advocaat op zak.  In de documentaire "Kim Kardashian West: The Justice Project" is alvast te zien hoe ze zich in haar nieuwe hoedanigheid het lot van gedetineerden aantrekt en pleit voor een hervorming van het Amerikaanse strafrecht.  

En ze heeft ook politieke invloed tot in het Witte Huis.  Zo verleende Donald Trump in 2018 gratie aan Alice Marie Johnson (62) die al sinds 1996 in de cel zit voor drugsfeiten nadat Kim Kardashian haar zaak bepleit had bij de Amerikaanse president. 

Bekijk hier een trailer van "Kim Kardashian West: The Justice Project" waarin de zaak van Alice Marie Johnson aan bod komt: (en lees verder onder de video) 

Bekijk in de video hieronder hoe Alice Marie Johnson haar bij haar vrijlating bedankt:  (en lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...

Kim Kardashian steunt ook allerlei sociale bewegingen, van Black Lives Matter tot de klimaatactivisten. Een maand geleden bevriest ze, samen met tientallen andere beroemdheden, 24  uur lang haar socialemedia-accounts uit protest tegen "de haat, propaganda en desinformatie" die er op deze kanalen verspreid wordt.  

En eerder deze maand nog schenkt ze een miljoen dollar aan hulp voor het door zware gevechten getroffen Armenië, dat in conflict is met Azerbeidzjan over de regio Nagorno-Karabach. Kardashian, wiens roots in Armenië liggen, zegt erg betrokken te zijn bij de situatie in het land.

Lees verder onder de Instagrampost waarin ze oproept om geld in te zamelen voor het Armeense volk: 

... en presidentskandidate?

Socioloog Ellis Cashmore durfde vorig jaar al "te voorspellen dat Kardashian zich verkiesbaar zal stellen als presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2024": "De overeenkomsten tussen Donald Trump en Kim Kardashian zijn gigantisch: beiden hebben hun roem bestendigd met een realityserie, beiden voelen op bijna instinctieve wijze aan wat de tijdgeest is en weten hoe ze publiciteit kunnen genereren. En als Kim Kardashian wil dat grote groepen mensen gaan stemmen, dan gebeurt dat."

Of het zover zal komen, valt af te wachten, maar het is in ieder geval uitkijken naar hoe de (media)carrière van Kardashian de komende jaren nog zal evolueren.  Eén van de cadeaus die ze alvast voor haar 40e verjaardag kreeg was een gepersonaliseerde versie van het gezelschapspel Monopoly "Kimopoly" waarin haar succesvolle levensverhaal vervat zit. 

Meest gelezen