Kris Heireweg

Zelfgemaakte flitspaal in voortuin na twee weken gestolen: "Ik hoop dat de dief hem terugbrengt."

Kris Heireweg uit Grembergen, bij Dendermonde, plaatste op 7 oktober een zelfgemaakte flitspaal in zijn voortuin.  Met de namaakpaal wil hij het drukke verkeer in de straat doen vertragen. Maar afgelopen weekend werd de flitspaal gestolen. 

Op woensdag 7 oktober plaatste Kris Heireweg een zelfgemaakte flitspaal in zijn voortuin in de Leugestraat in Grembergen. De man vindt dat er te snel gereden wordt en wilde er zo voor zorgen dat bestuurders zouden vertragen. “Ik had gevraagd om een mobiele flitspaal te zetten, maar dat was niet mogelijk.” 

Kris besloot dan maar een eigen flitspaal ineen te knutselen. "Voor het ontwerp heb ik mij gebaseerd op een andere flitspaal, die wat verderop staat", vertelt Kris aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Ik ben foto's gaan maken en heb alles opgemeten om de flitspaal er zo echt mogelijk te laten uitzien." Net zoals bij een gewone flitspaal, verschijnt er bij de zelfgemaakte paal een flitsend licht wanneer er te snel gereden wordt. Geen automatische flits, maar wel een lampje dat Kris handmatig met een knopje bedient. 

Lees verder onder foto.

De zelfgemaakte flitspaal die uit de voortuin van Kris Heireweg werd gestolen.
Foto: Kris Heireweg

Met de zelfgemaakte flitspaal wil Kris niet enkel hardrijders afschrikken, maar ook de ‘roodrijders’.  “Ik woon op veertig meter van een verkeerslicht. Soms zie ik wel drie auto’s na elkaar doelbewust door het rode licht rijden.”

Volledig meegenomen

Maar na amper twee dagen werd de flitspaal een eerste keer vernield, vertelt Kris. “Met heel veel moeite heb ik hem toen kunnen herstellen.” Twee weken later sloeg het noodlot opnieuw toe. Deze keer werd de flitspaal in zijn geheel meegenomen. "De bewakingscamera heeft enkele beelden geregistreerd, maar de daders zijn onherkenbaar. De beelden zijn nu overgemaakt aan de politie." Vandaag is er nog geen spoor van de verdwenen flitspaal, maar Kris hoopt dat hij hem binnenkort terugvindt: “De dief mag hem altijd komen terugbrengen.”

Flitspaal of ooievaar

Op de vraag of dat wel mag, zo’n zelfgemaakte flitspaal in de voortuin, wist Kris dit te vertellen: “Zolang er geen echte camera in zit, de flitspaal niet echt flitst en op jouw eigendom staat, mag het. Net zoals bij een geboorte, dan mogen mensen ook een ooievaar in hun tuin zetten."

Meest gelezen