KVC Westerlo: “Als topvirologen zeggen dat testen bij voetbalclubs niet prioritair zijn, kunnen we daar niets tegen inbrengen”

Systematische coronatests in de sport- en cultuursector zijn volgens microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) onaanvaardbaar nu steeds meer laboratoria de maximale testcapaciteit bereiken. Manager Wim Van Hove van voetbalclub KVC Westerlo kan begrip opbrengen voor dat standpunt, maar blijft de tests wel zinvol vinden. "Op basis van coronatests hebben we het virus al kunnen indijken", vertelt hij bij Radio 2 Antwerpen.

Er zal voortaan minder getest worden op het coronavirus, dat werd gisteren beslist. Laboratoria zijn overbevraagd en kunnen de grote aantallen tests niet aan. Microbioloog en professor aan Universiteit Antwerpen Herman Goossens benadrukte daarbij al dat de volksgezondheid primeert en dat systematische testen in de sport-en cultuursector niet meer prioritair zijn. "Dat is prima als we meer capaciteit hebben, maar momenteel is het onaanvaardbaar", zei hij in "De Ochtend" op Radio 1. 

Voetbalclubs behoren tot de groep die nog voortdurend getest wordt, zodat spelers elkaar niet kunnen besmetten. Ook Wim Van Hove, algemeen manager van tweedeklasseclub KVC Westerlo, werd vandaag nog getest. "We testen één keer per week met het oog op een wedstrijd. Indien er positieve gevallen vastgesteld worden, kan dat oplopen tot twee keer per week", vertelt hij bij Radio 2 Antwerpen. Van Hove heeft daarbij wel begrip voor het standpunt van Goossens. "Als topvirologen zeggen dat testen bij voetbalclubs niet prioritair zijn, dan kunnen we daar niets tegen inbrengen. We moeten maar solidair zijn."

Zonder coronatests had het virus zich in onze club kunnen nestelen en was het mogelijk uitgebreid naar de omgeving toe

Wim Van de Hove, algemeen manager KVC Westerlo

Toch zijn de coronatests bij voetbalclubs nog zinvol voor de volksgezondheid, meent hij. "Op basis van die tests hebben we binnen onze club al een quarantaine ingeroepen en het virus kunnen indijken. Hadden we dat niet gedaan, dan had het virus zich in onze club kunnen nestelen en was het mogelijk uitgebreid naar de omgeving toe." Dan maar stoppen met voetballen, is momenteel nog niet aan de orde, vindt Van Hove. "De Ronde Van Vlaanderen is ook doorgegaan, en daar zijn ook sporters aanwezig die niet op anderhalve meter afstand van elkaar fietsen. Ontspanning in het algemeen is belangrijk. Voetbal en andere sporten kunnen daartoe bijdragen." 

Zolang sporten veilig georganiseerd kunnen worden, ziet de manager van KVC Westerlo het nut er dus van in. Wel zal de club extra waakzaam zijn. De bestaande maatregelen mogen volgens Van Hove ook aangescherpt worden. "Soms sluipt er wel eens onachtzaamheid in de mens en dan kan het virus toeslaan", klinkt het. "Je kan daar alleen geen bepaalde personen of groepen voor aanwijzen." 

Meest gelezen