Vandenbroucke vindt Brusselse prof Gala "onvoorstelbaar lichtzinnig", Van Ranst over teststrategie: "Blind varen"

In totaal liggen er momenteel 2.774 mensen met een coronabesmetting in onze Belgische ziekenhuizen, onder wie 446 patiënten op de afdeling intensieve zorg. Tegen de herfstvakantie (van 2 tot 8 november) moeten alle scholen in ons land naar code oranje overschakelen. En de nieuwe teststrategie is tijdelijk, benadrukt klinisch bioloog Herman Goossens. Volg het coronanieuws in onze dagelijkse liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Van Ranst: "Bij mensen zonder symptomen vinden we een 10 procent positieven, die gaan we nu niet meer vinden"

Vanaf morgen worden mensen zonder symptomen niet meer getest op corona, ook al hadden ze een nauw contact of komen ze uit een rode zone in het buitenland. In die gevallen moeten ze wel tien dagen in quarantaine. "We hebben nochtans meer testcapaciteit dan de meeste andere landen", zegt viroloog Marc Van Ranst in "De Afspraak".

"Het feit dat we nu moeten terugschakelen, en dat is bijzonder spijtig, komt enkel maar omdat we nu zoveel gevallen hebben. We hadden nooit, nooit in deze situatie mogen verzeilen dat we 10 à 12.000 nieuwe gevallen per dag hebben. Dàt is het probleem. We hadden dat kunnen vermijden. Er is versoepeld wanneer het niet hoorde en men is veel te lang gerustgesteld geweest. Sommige mensen zeiden dat er geen tweede golf was."

Wat is het risico van die nieuwe teststrategie? "We gaan voor een stuk blind varen", stelt professor Van Ranst. "We gaan erop moeten vertrouwen dat de mensen braaf in quarantaine zullen gaan. Mensen met een overduidelijk risicocontact zullen daar wel in meegaan, maar wat met de randgevallen? Bij de mensen zonder symptomen vinden we toch een 10 procent positieven. Die gaan we dus nu niet meer vinden. Dan moet je dus hopen dat die in quarantaine blijven."

Door de nieuwe teststrategie zullen we een daling zien in het aantal positieve tests. "We mogen dan niet denken dat we op de goede weg zijn. Hou maar het aantal hospitalisaties in het oog", waarschuwt Van Ranst.

Videospeler inladen...

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) over Brusselse prof Gala: "Onvoorstelbaar lichtzinnig wat die man vertelt"

De Brusselse professor en infectioloog Jean-Luc Gala staat bekend als een criticus van de strenge coronamaatregelen. Vandaag haalt hij opnieuw uit naar experts en virologen die een strenge aanpak verdedigen. "Paniekzaaiers" noemt hij ze. Volgens Gala slaat corona "veel minder hard toe dan men ons wil laten geloven" en zijn de maatregelen overdreven.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vindt die uitspraken "onvoorstelbaar lichtzinnig", reageerde hij vanavond in "Terzake". "Het kan allemaal zijn (dat die man een wetenschapper is, red.), maar wij vechten tegen de feiten. Vandaag is een kwart van de capaciteit die we hebben om intensieve zorg te geven aan zeer zieke mensen bezet. Dat verdubbelt per 8 dagen. Dus binnenkort is de helft van onze intensieve capaciteit weg. Wat zou meneer Gala zeggen als ik hier aankondig dat we volgende week de helft van de ziekenhuizen sluiten?"

"Hij mag professor zijn, maar zou hij dan zeggen dat dat niet zo erg is? Je moet geen infectioloog zijn om te weten dat als je intensieve ziekenhuisbedden vollopen en wanneer dat verdubbelt, dat je recht tegen de muur gaat." Minister Vandenbroucke gaf nog aan dat hij graag in debat zou gaan met professor Gala. 

Videospeler inladen...

Ziekenhuisnetwerk in Namen en Luxemburg schakelt al naar fase 2A

Een ziekenhuisnetwerk in de provincies Namen en Luxemburg heeft al beslist over te schakelen naar fase 2A van het noodplan. Daarbij wordt 60 procent van de bedden op de afdeling intensieve zorg voorbehouden aan COVID-patienten én wordt er nog eens 15 procent intensieve bedden bij gecreëerd.

De ziekenhuizen zijn nog maar vier dagen geleden naar fase 1B gegaan en nu al is in Namen en Luxemburg duidelijk dat die capaciteit onvoldoende zal zijn. Over een week moeten de extra bedden beschikbaar zijn

Professor Goossens over hoe sneltests straks ons vrijetijdsleven zouden kunnen helpen

Sneltests voor corona, daar wordt aan gewerkt, maar ze zijn er nog niet meteen. Toch is het de bedoeling dat die op (korte) termijn zullen worden ingezet. Professor Herman Goossens gaf in "Vandaag" al zijn visie op hoe die sneltests ook ons vrijetijdsleven zouden kunnen helpen.

"De horeca ligt nu stil voor maand. Je zou bijvoorbeeld een aantal testdorpen kunnen bouwen voor sneltests. Als je wil uit eten gaan of een voorstelling wil gaan zien in de opera, dan zou je in zo'n testdorp een sneltest kunnen laten uitvoeren. Binnen een kwartier weet je of je besmettelijk bent. Je kan dan een certificaat krijgen waarmee je die dag vrij bent van COVID-19 en dan kan je gaan eten."

Videospeler inladen...

Melania Trump toch niet op campagne vanwege hoest

De Amerikaanse first lady Melania Trump ziet af van een gezamenlijke verkiezingsbijeenkomst met haar man. Ze raakte eerder besmet met het coronavirus en heeft volgens haar woordvoerster last van een hoest.

Melania zou vandaag met haar echtgenoot president Donald Trump verschijnen in Erie (Pennsylvania). Het zou haar eerste campagnebijeenkomst in meer dan een jaar zijn. De woordvoerster van de 50-jarige presidentsvrouw zegt dat vanwege de hoest uit voorzorg is besloten de reis af te blazen. "Mevrouw Trump voelt zich met de dag beter nu ze is hersteld van COVID-19", klinkt het wel.

Erie stond voorheen bekend als een bolwerk van de Democraten, maar koos bij de vorige verkiezing voor de Republikein Donald Trump. Die maakte eerder deze maand bekend dat hij het coronavirus heeft, maar voert na een kort verblijf in het ziekenhuis weer volop campagne. Hij staat in de belangrijke 'swing state' Pennsylvania achter in de peilingen.

Douliery Olivier/ABACA

Middelbare school uit Ronse schakelt over op afstandsonderwijs voor tweede en derde graad

In de middelbare school Da Vinci in Ronse moeten leerlingen vanaf het derde jaar vanaf morgen van thuis uit les volgen, wegens de coronacrisis. Alle lessen voor de tweede en derde graad gebeuren online. En dat is al zeker tot aan de herfstvakantie het geval.

Enkel de leerlingen uit het eerste en tweede jaar krijgen wel nog les op school. Zij krijgen allemaal een vaste plek in een vast leslokaal. De pauzes gaat de school per jaar organiseren.

Pro League past stadionprotocol aan: supporters in bubbels van 4 en maximaal 200 fans per compartiment

De Pro League, de vereniging van de Belgische profvoetbalclubs, heeft in overleg met de overheden en in het licht van de gezondheidscrisis beslist om de coronaprotocollen rond toeschouwers aan te passen. Supporters zijn nog steeds welkom tijdens wedstrijden in 1A en 1B, maar wel in bubbels van maximaal vier personen.

Daarnaast wordt ook de maximumcapaciteit verlaagd. Volgens de huidige protocollen wordt er in de stadions nog gewerkt met compartimenten van 400 toeschouwers, maar dat wordt gehalveerd naar vakken van hoogstens 200 fans.

Lees het artikel:

Kortrijk wil met steunplan voor horeca "takeawaystad" worden

Kortrijk heeft een steunplan uitgewerkt om de "takeawaystad" van Vlaanderen te worden. Daarmee wil de West-Vlaamse stad de horeca steunen door takeawaymaaltijden te promoten. In het "Takeaway XXL-plan" krijgen horecazaken die takeaway aanbieden een premie en worden inwoners aangemoedigd om wekelijks afhaalmaaltijden te kopen.

Daarbij krijgen horecazaken die takeaway aanbieden een premie van 250 euro. Daarbovenop krijgen alle horecazaken ook een injectiepremie van 500 euro om te spenderen bij andere handelaars in de stad.

Om takeaway verder te promoten bij de Kortrijkzanen komt er een communicatiecampagne op sociale media en in het stadsmagazine. Die campagne moet inwoners aanzetten om minstens één keer per week een afhaalmaaltijd te bestellen. Alle zaken die afhaalmaaltijden aanbieden, worden ook gebundeld op een site.

Horecazaken mogen dan toch alcohol verkopen bij afhaalmaaltijden

Restaurants die tijdens de verplichte sluiting afhaalmaaltijden aanbieden, mogen daarbij dan toch alcoholische dranken verkopen. Dat laat het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) weten. In het meest recente ministerieel besluit met de nieuwe coronamaatregelen staat nochtans in artikel 6:

"De inrichtingen die behoren tot de horecasector en andere eet- en drankgelegenheden zijn gesloten, behalve voor het aanbieden en leveren van afhaalmaaltijden en niet-alcoholische dranken om mee te nemen tot ten laatste 22.00 uur".

Dat is het artikel dat de sluiting van de horeca regelt. Daaruit zou je dus kunnen verstaan dat restaurants enkel niet-alcoholische dranken zouden mogen leveren. "Oneerlijke concurrentie ten opzichte van de supermarkten, die wel alcohol mogen verkopen tot 20 uur", vindt Horeca Vlaanderen.

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) laat nu weten dat restaurants wel degelijk in combinatie met een afhaalmaaltijd alcohol mogen verkopen, tot 20 uur 's avonds. Vanaf 20 uur 's avonds geldt namelijk een algemeen verbod op de verkoop van alcohol, geregeld door artikel 12 van het ministerieel besluit. De artikelen 6 (sluiting van de horeca) en 12 (alcoholverbod) moeten samengelezen worden, aldus het kabinet van minister Verlinden.

Die verduidelijking zal opgenomen worden in de FAQ's, de corona-vragenlijst van de overheid. Het is nog niet duidelijk of het ministerieel besluit nog zal aangepast worden om de onduidelijkheid weg te werken.

Mondmasker wordt verplicht op alle begraafplaatsen in Oost-Vlaanderen

Carina Van Cauter, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, heeft beslist om in de provincie mondmaskers verplicht te maken op alle openbare begraafplaatsen en de daarbij horende parkings. De verplichting geldt van maandag 26 oktober tot en met zondag 8 november, de periode rond Allerheiligen. Heel wat Oost-Vlaamse gemeenten waren sowieso van plan om een mondmaskerplicht in te voeren.

Daarnaast komt er ook een mondmaskerplicht in alle publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen en maakt de Oost-Vlaamse gouverneur het ook verplicht om vanaf de leeftijd van 12 jaar altijd een mondmasker bij zich te hebben.

Meest gelezen