Foto: Filip Pluym

Maak kennis met "Parkiboksen", speciaal voor Parkinsonpatiënten: "Mijn schouderpijn is weg en mijn moraal is opgekrikt"

Parkiboks.be uit Turnhout, die bokstrainingen geeft aan Parkinsonpatiënten, viert haar eerste verjaardag. De club wil nu zoveel mogelijk mensen met Parkinson laten kennismaken met de sport, met de steun van de Vlaamse boksliga. Er is geen contact tussen de sporters en dat maakt het ook coronaproof. 

Parkiboks is een bokstraining met speciale oefeningen voor Parkinsonpatiënten. Door Parkinson wordt het zenuwstelsel aangetast en typisch is dat patiënten ongecontroleerd beven. Parkiboks helpt om spieren soepel te houden en om concentratie en coördinatie te trainen. Er wordt niet tegen anderen gebokst, maar op zakken en stootkussens. "Parkinsonpatiënten kunnen geen klappen tegen hun hoofd verdragen", legt trainer Kris Gabriëls uit op RTV. "Er zijn dus geen contacten tussen de boksers, daardoor mag er ook in coronatijden getraind worden."

Parkinsonpatiënten kunnen geen klappen tegen hun hoofd verdragen. Er is dus geen contact tussen de sporters.

Kris Gabriëls, trainer Parkiboks

Nu kan parkiboksen alleen nog maar bij boksclub Boxing Team Turnhout in Turnhout en in Zedelgem in West-Vlaanderen. Als het van initiatiefnemer Filip Pluym afhangt, zelf ook Parkinsonpatiënt, gaan zo veel mogelijk andere patiënten aan het parkiboksen. "Het doet enorm veel deugd", vertelt Pluym. "Vorige week had ik pijn aan mijn schouder en twijfelde ik om naar de training te komen. Maar ik heb doorgezet en achteraf was mijn schouderpijn weg. Mijn moraal is ook opgekrikt, want je zit thuis met pijn, en als je dan de anderen terugziet, is dat heel plezant."

Parkiboks.be gaat de sport nu promoten in alle Vlaamse boksclubs en krijgt daarvoor de steun van de Vlaamse Boksliga vzw.

Meest gelezen