BELGA/WAEM

Brussels journalist Mia Doornaert niet bang voor hoog aantal besmettingen: "Er zijn Brusselse wijken waar men zich wel strikt aan de regels houdt" 

De Brusselse journalist en columnist Mia Doornaert vindt dat we niet alle Brusselse gemeenten over dezelfde kam moeten scheren als het gaat over het naleven van de corona­maatregelen. Doornaert woont al 50 jaar in Brussel, in de stad met het hoge aantal besmettingen. "In Elsene, waar ik woon, leven de meeste mensen de veiligheidsvoorschriften wel na", vertelt ze.  

Journalist Mia Doornaert wordt in december 75 jaar. Ze kent Brussel door en door, want ze woont er al 50 jaar. Brussel wordt nu vaak met de vinger gewezen wegens het hoge aantal besmettingen. Maar volgens Doornaert is er een groot verschil tussen de Brusselse gemeenten, zodat je niet kan zeggen dat het in heel Brussel slecht gaat. "Als je "Brussel" zegt, zegt dat niks", vertelt Mia Doornaert. "Ik woon in Elsene, in een aangename buurt zonder hoogbouw, met lanen met bomen en het Terkamerenbos vlakbij. Dat is iets heel anders dan Schaarbeek of Molenbeek. Aan deze kant van Brussel leven de meeste mensen de veiligheidsvoorschriften strikt na."

Openbaar vervoer

"Als ik het openbaar vervoer neem, merk ik wel dat er mensen zijn die het minder nauw nemen met de regels", vertelt Doornaert. "Als iemand een mondmasker onder de kin draagt, doe ik wel teken dat men het masker op het gezicht moet dragen. Ik vind dat mijn taak als burger. Maar dan krijg je vaak een sneer, en als het toevallig iemand is die gekleurd is, krijg je soms te horen dat je racist bent. Dus, ik neem tegenwoordig vaker de auto."

Dit is voor mij een eenzame periode, mijn man is 15 jaar geleden gestorven

De hoge coronabesmettingen maken Mia Doornaert niet bang. "Ik sta nogal onbevangen in het leven. Maar ik volg wel de veiligheidsvoorschriften, want het is idioot om risico's te nemen. Het is voor mij wel een eenzame periode. Mijn man is bijna 15 jaar geleden gestorven. In het begin van de lockdown dacht ik: "Ik ben gewend om alleen te zijn, dat zal wel meevallen." Maar het is anders als je tijdens de dag bezigheden hebt. Ik geef normaal veel lezingen, en ga ook spreken op cruises. En als die projecten wegvallen en er ook geen contacten meer zijn, wordt het een zware dobber. En dat allemaal zonder dat er een einde in zicht is." 

Meest gelezen