Microfoons van Trump en Biden tijdelijk uit als andere spreekt tijdens tweede debat

De Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden nemen het later deze week een tweede keer tegen elkaar op in een rechtstreeks televisiedebat. De regels worden wel aangepast: de microfoon van de ene kandidaat zal tijdelijk afgezet worden als de andere kandidaat aan het woord is.

De nieuwe regel komt er na een enorm chaotisch allereerste debat tussen Trump en Biden in september, waarbij vooral Trump zijn tegenstander heel de tijd onderbrak. Na dat debat was er al sprake van een nood aan nieuwe regels voor het tweede debat dat gepland was op 15 oktober. Door Trumps coronabesmetting werd dat debat echter afgelast, omdat Trump weigerde om een virtueel debat te houden. In de plaats daarvan waren er twee "town halls" van de kandidaten, waarbij ze vragen beantwoordden van kiezers, die op hetzelfde moment op twee verschillende televisiezenders werden uitgezonden.

Om het tweede debat beter te laten verlopen, heeft de debatcommissie nu dus beslist om de microfoon van de kandidaten te "muten" als de andere het woord neemt, zodat ieder toch twee minuten de tijd kan nemen zijn punt te maken. Daarna staan beide microfoons weer aan.

Het tweede en laatste debat komt er twee weken voor de verkiezing van 3 november. Volgens de nationale peilingen heeft Biden een voorsprong op Trump. Maar dat is geen garantie dat hij het zal halen, door het systeem met zogenoemde kiesmannen per staat. 

Meest gelezen