Pexels

Strengere mondmaskerplicht in Oost-Vlaanderen, gouverneur roept op: "Neem uw verantwoordelijkheid" 

Met Allerheiligen in het vooruitzicht heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, beslist om gedurende 2 weken een mondmasker te verplichten op alle openbare begraafplaatsen. Daarnaast komt er ook mondmaskerverplichting in alle publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen. En iedere Oost-Vlaming moet ook altijd een mondmasker bij zich hebben. Op die manier wil de gouverneur duidelijke en samenhangende maatregelen in alle Oost-Vlaamse steden en gemeenten. Ze moeten de handhaving ook makkelijker maken. 

De corona-epidemie raast opnieuw door Oost-Vlaanderen, zo merkt gouverneur Carina Van Cauter op.: “We hebben op 2 weken tijd onze positiviteitsratio (het percentage positieve testen van alle uitgevoerde testen) zien verdubbelen naar 7,4%, op een week tijd liggen er dubbel zoveel covid-patiënten op onze intensieve zorgen, alle Oost-Vlaamse steden en gemeenten bevinden zich in alarmfase en 56 van de 60 steden en gemeenten hebben een incidentie (aantal nieuwe gevallen) die hoger ligt dan 100 op 100.000”. Kort samengevat: “Dat betekent alle hens aan dek.”

Altijd en overal mondmasker op zak

Om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, heeft de provincie beslist om een mondmasker te verplichten (voor alle Oost-Vlamingen vanaf 12 jaar) in alle publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen en op de recyclageparken. De gouverneur doet dat op vraag van de burgemeesters, waar ze elke week mee overlegt. Daar bovenop is het vanaf nu in heel de provincie verplicht om altijd en overal een mondmasker bij te hebben. Op vraag van de politie moeten Oost-Vlamingen dat masker altijd kunnen tonen. Volgens Van Cauter kan het problemen vermijden: “Op deze manier kan niemand onverwachts in een drukke situatie terechtkomen, om dan te moeten vaststellen dat hij of zij geen mondmasker op zak heeft.”

Op Allerheiligen bezoeken mensen van verschillende generaties en gemeenten het kerkhof. Daarom verplichten we een mondmasker

Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter

Tot nu toe hadden al enkele Oost-Vlaamse steden en gemeenten een mondmaskerplicht ingevoerd op de openbare begraafplaatsen rond de periode van Allerheiligen.  Anderen waren dat ook van plan. “Daarom heb ik beslist om dat in heel de provincie te verplichten. Naar aanleiding van Allerheiligen wordt er een grote drukte verwacht op de openbare begraafplaatsen. Afstand houden kan op bepaalde momenten moeilijk worden. Bovendien bezoeken mensen uit verschillende steden en gemeenten en van verschillende generaties begraafplaatsen. Door een beslissing te nemen voor het volledige grondgebied van Oost-Vlaanderen is er absolute duidelijkheid.” De verplichting geldt van maandag 26 oktober tot en met zondag 8 november 2020, op de openbare begraafplaatsen en op de parkings ervan. 

De komende dagen worden cruciaal, neem uw verantwoordelijkheid

Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter

Volgens Carina Van Cauter komen de beslissingen er om een lappendeken aan gemeentelijke beslissingen verder te voorkomen. "Dat zou nefast zijn voor het draagvlak bij de burgers, die op den duur het bos door de bomen niet meer zien”, legt ze uit, "Eénvormigheid is bovendien ook belangrijk voor de naleving én voor de handhaving. Het komt er niet op aan om alleen de snelste te zijn, maar wel om samen de beste te zijn. De situatie is overal gelijkaardig. Hoe samenhangender de maatregelen, hoe beter.” Van Cauter besluit met een uitdrukkelijke oproep naar alle Oost-Vlamingen. “De komende dagen worden cruciaal voor onze ziekenhuizen. Neem uw verantwoordelijkheid, ga niet op zoek naar uitzonderingen in de regels, beperk uw contacten, denk aan de noodzakelijke handhygiëne en draag een mondmasker waar nodig.”

kasto80

Meest gelezen